Ciasto pleśniak z karmelizowanymi jabłkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepyszne ciasto pleśniak z pianką budyniową i karmelizowanymi jabłkami. Polecam wypróbowanie przepisu.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto;
    200 g masła,
    5 żółtek,
    3 szklanki mąki pszennej,
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    2/3 szklanki cukru,
    2 łyżki kakao.
    pianka;
    5 białek,
    1 szklanka cukru,
    2 opakowania budyniu waniliowego (2 x 40 g),
    1/2 szklanki oleju słonecznikowego.
    Jabłka;
    3 jabłka,
    1 łyżka czubata masła,
    1 łyżki miodu,
    1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie).
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pleśniak

Ciasto pleśniak z karmelizowanymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, masło, żółtka. Szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kakao i zagniatamy. Kule zawijamy w folię i chowamy do zamrażalnika na 1 godzinkę.

    Na blaszkę 24 x 32 cm wykładamy jedną jasną część ciasta.

    Jabłka obieramy i kroimy w piórka.
    Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy jabłka i dodajemy miód opcjonalnie cynamon.
    Smażymy na małym ogniu około 5-7 minut aż jabłka zmiękną.
    Studzimy.
    Wykładamy na ciasto.
    Na jabłka wykładamy ciemne ciasto.
    Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier i budyń.
    Na koniec malutkim strumieniem wlewamy olej cały czas ubijając na małych obrotach.
    Masę wykładamy na ciemne ciasto.

    Na wierzch wykładamy jasne ciasto.
    Pieczemy 50-60 minut w 180 stopniach.


    Smacznego ;)

Porady

Cynamon możemy pominąć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować