Ciasto pleśniak z domowymi powidłami

4.5 (144 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Moja rodzina bardzo lubi kruche ciasta. Pleśniak z powidłami cieszy się zawsze dużym powodzenie na spotkaniach rodzinnych. Polecam.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • •3 szklanki mąki pszennej
    •szklanka cukru
    •250 g masła roślinnego
    •4 jajka
    •łyżeczka proszku do pieczenia
    •2 łyżeczki kakao
    •300 g powideł śliwkowych ( moje własnej roboty )
    •cukier puder do oprószenia ciasta
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Pleśniak Desery Powidła

Ciasto pleśniak z domowymi powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem 1/4 szklanki cukru. Piana musi być sztywna i szklista. Z mąki pszennej wymieszanej z proszkiem do pieczenia, masła, żółtek, pozostałego cukru zagnieść ciasto.

    Podzielić na trzy części. Do jednej porcji dodać kakao i wyrobić. Foremkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić jasnym ciastem.

    Posmarować powidłami. Na powidła zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciemne ciasto. Na ciemne ciasto wyłożyć pianę z białek.

    Na pianę z białek zetrzeć porcję jasnego ciasta.

    Foremkę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 45 min. Po wystudzeniu obficie oprószyć cukrem pudrem.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować