Ciasto pleśniak

  • wyświetlono: 514 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Bardzo proste w wykonaniu i smaczne ciasto.

koma61

Składniki

4 szklanki mąki
5 szt.jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
250 g margaryny np.Kasi
2 łyżki śmietany
3/4 szklanki cukru
2-3 łyżki kakao
powidła śliwkowe ( gęste )

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto pleśniak

  • 1. Zimne masło posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia, 2 łyżkami cukru, szczyptą soli, 5 żółtkami i śmietaną. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części, jedną z nich zagnieść z kakao. Uformować 3 kule i włożyć do lodówki do stwardnienia.Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając resztę cukru.Blachę 24 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone jasne ciasto zetrzeć na tarce na dno formy. Posmarować grubą warstwą powideł. Na to zetrzeć ciemną część ciasta i ułożyć na niej pianę z białek. Na wierzch zetrzeć ostatnią, jasną część ciasta.Piec około 40 - 50 minut w temperaturze 180ºC. Kroić najlepiej po całkowitym ostygnięciu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Pleśniak

Dodane przez: bunia24

Pleśniak

Proste ciasto, które zachwyca ciekawym...

Pleśniak

Dodane przez: nataliaa92

Ciasto kruche z dżemem i bezą... tzw. "Pleśniak"

Ciasto nadaje się na każdą okazję,...

Pleśniak

Dodane przez: Lidka Bawolska

Pleśniak

Mam taki stary przepis w zeszycie...

Pleśniak

Dodane przez: Ola1984

Pleśniak

Jedno z moich ulubionych ciast....

plesniak

Dodane przez: Daguś

Pleśniak

Wspaniały smak kruchego ciasta...

pleśniak

Dodane przez: viki2903

Pleśniak

ciasto jak za dawnych lat

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.