Ciasto piwne

0 (0 ocen)

Mokre i pulchne piernikowe ciasto, intensywnie kawowe z piwnym posmakiem.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    2 szklanki cukru
    4 jajka
    200 g smalcu
    1 szklanka piwa jasnego
    1/2 szklanki wrzątku
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    1 łyżeczka imbiru
    szczypta chilli
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody

Ciasto piwne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto piwne 1. Smalec roztopić. Kawę rozpuścić we wrzątku - wlać do płynnego tłuszczu. Dodać cukier oraz piwo - dokładnie wymieszać. Wbić jajka, dodać przyprawy, proszek do pieczenia i sodę - wymieszać. Na końcu dodać mąkę - całość wyrobić na gładką masę. Przygotowane ciasto przełożyć do formy (39 x 24) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Ciasto piwne 2. Piec około 45 min (200 st. C).

Porady

Ciasto można polukrować lub polać dowolną polewą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy