Ciasto piramidka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Robimy biszkopt.- Ubijamy białka z odrobiną soli na sztywno. Następnie ciągle mieszając dodajemy cukry. Potem dodajemy po jednym żółtku aż do wyczerpania. Gdy masa będzie już puszysta dodajemy po łyżce mąki i powoli mieszamy. Na koniec wlewamy olej i mieszamy. Ja miałam formę prostokątną , ale lepsza jest ta duża (40x40). Zatem smarujemy formę tłuszczem i sypiemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 185 stopni. Biszkopt pieczemy około 20 minut. Studzimy.
Gdy biszkopt jest już zimny musimy przygotować warstwy. Odmierzamy ile cm ma miec każdy z pasków z tym ze każdy kolejny ma byc mniejszy od poprzedniego. Następnie kroimy i układamy aby zobaczyć jak nam wyszło,
Przygotowujemy śmietanę, najlepiej jak jest zimna. Ubijamy ja na sztywno z cukram i fixem.
Kolejnym krokiem będzie przekładanie warstw. Na pierwszą dałam dżem wiśniowy i brzoskwiniowy potem śmietankę aż do wykończenia warstw. (drugą zrobiłam z czekoladą i śmietanką)Gdy mamy już wszystko złożone smarujemy dookoła resztą śmierany.dekorujemy w/g uznania
Porady
Ciasto powinno trochę postać, aby warstwy się ładnie połączyły z masami, nie będzie wtedy problemu z krojeniem (ja wstawiam do lodówki na noc)
Komentarze