ciasto piramidka

0 (0 ocen)

  • 60 min

uwielbiane przez dzieci, idealne do kawy na rodzinnych spotkaniach

  • 60 min

Składniki:

  • 6 jajek
    6 łyżek mąki pszennej
    szczypta soli
    2-3 łyżki oleju oleju
    pół szklanki cukru
    łyżeczka cukru waniliowego
    Masy:
    dżem wiśniowy ,morelowy
    czekolada
    2 śmietany 30% około 330g
    2-3 łyżki cukru zwykłego do śmietany
    2 śmietan- fixy (nie koniecznie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto piramidka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy biszkopt.- Ubijamy białka z odrobiną soli na sztywno. Następnie ciągle mieszając dodajemy cukry. Potem dodajemy po jednym żółtku aż do wyczerpania. Gdy masa będzie już puszysta dodajemy po łyżce mąki i powoli mieszamy. Na koniec wlewamy olej i mieszamy. Ja miałam formę prostokątną , ale lepsza jest ta duża (40x40). Zatem smarujemy formę tłuszczem i sypiemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 185 stopni. Biszkopt pieczemy około 20 minut. Studzimy.
    Gdy biszkopt jest już zimny musimy przygotować warstwy. Odmierzamy ile cm ma miec każdy z pasków z tym ze każdy kolejny ma byc mniejszy od poprzedniego. Następnie kroimy i układamy aby zobaczyć jak nam wyszło,
    Przygotowujemy śmietanę, najlepiej jak jest zimna. Ubijamy ja na sztywno z cukram i fixem.
    Kolejnym krokiem będzie przekładanie warstw. Na pierwszą dałam dżem wiśniowy i brzoskwiniowy potem śmietankę aż do wykończenia warstw. (drugą zrobiłam z czekoladą i śmietanką)Gdy mamy już wszystko złożone smarujemy dookoła resztą śmierany.dekorujemy w/g uznania

Porady

Ciasto powinno trochę postać, aby warstwy się ładnie połączyły z masami, nie będzie wtedy problemu z krojeniem (ja wstawiam do lodówki na noc)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować