Ciasto Pingui

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Moim zdaniem ciasto Pingui to doskonały wypiek dla osób, które dopiero zaczynają swoja przygodę z ciastami, jak i dal tych nieco bardziej doświadczonych. Co by nie mówić, ale połączenie ciasta czekoladowego z kremem śmietanowym zawsze się udaje. Ten wypiek na stałe zagościł na moim stole.

  • 2 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto czekoladowe
    350 g mąki pszennej
    250 ml mleka
    150 ml oleju
    150 g cukru
    60 g budyniu czekoladowego
    12 g proszku do pieczenia
    2 jajka
    krem śmietanowy
    500 g serka mascarpone
    250 ml śmietany 30%
    120 g cukru pudru
    15 g śmietanfixu
    warstwa czekoladowa
    100 g czekolady deserowej
    100 ml śmietany 30%
    polewa czekoladowa
    100 g czekolady deserowej
    50 ml śmietany 30%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto pingui - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto czekoladowe: Jajka wraz z cukrem ubijamy na puszystą masę. Dodajemy olej. Miksujemy. Dodajemy mleko. Miksujemy. Do masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i budyń czekoladowy. Miksujemy. Ciasto przelewamy do kwadratowej formy do pieczenia wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Ciasto dzielimy na dwie połowy.
    Krem śmietanowy: Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone. Miksujemy.
    Warstwa czekoladowa: Ciepła śmietanę podgrzewamy. Czekoladę łamiemy na kawałki. Do podgrzanej śmietany dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy do momentu rozpuszczenia.
    Pierwszy blat ciasta przekładamy połową kremu. Następnie lekko wystudzoną czekoladę rozprowadzamy na wierzchu kremu. Całość chłodzimy około 30 minut w lodówce. Następnie na warstwę zastygłej czekolady układamy pozostał krem śmietanowy. Ponownie chłodzimy przez 30 minut w lodówce.
    Polewa czekoladowa: Ciepłą śmietanę podgrzewamy. Czekoladę łamiemy na kawałki. Dodajemy kawałki czekolady do podgrzanej śmietany. Mieszamy. Tak przygotowaną polewą dekorujemy ciasto. Ponownie chłodzimy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Czekolada Kakao Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować