Ciasto ''Pina Colada''

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Biszkopt z masą o orzeźwiającym ananasowym smaku, z dodatkiem masy śmietanowej i wiórków kokosowych.Coś ciekawego, coś nowego, coś pysznego

  • 3 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:

    - 3 jajka

    - 1 szklanka cukru

    - 1 szklanka mąki pszennej

    - 2 łyżki budyniu śmietankowego

    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa Pina Colada:

    - 1 puszka ananasa w syropie

    - 2 galaretki Pina Colada

    - 1 i 1/2 szklanki wody

    Masa śmietanowa:

    - 250 ml śmietanki tortowej 30%

    - 100 g serka mascarpone

    - 1 łyżka cukru pudru

    - 1 śmietanfiks

    Poncz:

    - 5 łyżek herbaty cytrynowej

    Dodatkowo:

    - wiórki kokosowe

    - herbatniki

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto ''pina colada'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka utrzeć z cukrem na puch. Mąkę, budyń i proszek do pieczenia przesiać i dodać do masy jajecznej. Formę o wymiarach (35x24cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, wlać ciasto i wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika. Biszkopt piec przez około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Biszkopt pozostawić do wystudzenia, nasączyć ponczem.
  • 2. Ananasa wraz z syropem zmiksować na mus, przelać do garnka, dodać wodę i zagotować. Następnie zestawić z ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia. Pozostawić do wystygnięcia. Gdy masa zacznie już dobrze tężeć,, przełożyć ją na ciasto, wyrównać powierzchnię i wstawić na około 30 minut do lodówki.
  • 3. Śmietankę ubić na sztywno dodać śmietanfiks, serek mascarpone i cukier puder. Z masy za pomocą szprycy zrobić na cieście kleksy a na nich umieścić herbatniki. Całość posypać wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować