Pijak

4.45 (169 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 min
  • Dla 1 osoby

:-) Gorąco polecam (-:

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • CIASTO:
    6 białek
    3 żółtka
    15 dag wiórków kokosowych
    3 łyżki mąki
    2 łyżki suchego maku
    15 dag cukru
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    MASA:
    6 żółtek
    1 budyń śmietankowy lub waniliowy
    1 łyżka mąki
    6 łyżek cukru
    1/2 l mleka
    25 dag masła
    1 kieliszek spirytusu

    DODATKI:
    1 puszka ananasów
    2 - 3 paczki herbatników
    spirytus
Wystaw ocenę:

4.45 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Herbaty Ciasto

Pijak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Mąkę, mak i kokos wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na pianę, dodać cukier, żółtka i chwilę ubijać, wmieszać lekko kokos z makiem, mąką i proszkiem. Ciasto (forma 25/35 cm.) piec na złoty kolor ok. 15 - 20 min. w temp. 180*C.
  • 2. MASA:
    Z mleka, żółtek, cukru, budyniu, mąki ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń i spirytus. Masę podzielić na 2 części.
  • 3. PRZEŁOŻENIE CIASTA:
    Ciasto - masa - pokrojone ananasy - masa - herbatniki namoczone w spirytusie - polewa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Herbatniki Kokos Mak Masa budyniowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować