Ciasto pigwowo - marchwiowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka utrzyj z cukrem do białości. Mąkę wymieszaj z sodą i proszkiem do pieczenia. Cały czas miksując, dodawaj do jajek na przemian po trochu mąki i oleju. Następnie ( nie przerywając miksowania ) dodaj syrop z pigwy, wiórki marchewki, mielony cynamon, przyprawę do piernika oraz sól. Miksuj wszystko jeszcze przez 3 minuty. Rodzynki wymieszaj z łyżką mąki. Formę wysmaruj masłem i wysyp tartą bułką. Do ciasta dodaj rodzynki, delikatnie wymieszaj łyżką, wylej na blachę, wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz około 50 - 60 minut. Wyjmij z formy i pozostaw do ostygnięcia. Składniki lukru ucieraj ze sobą tak, aby był niezbyt gęsty. Kiedy ciasto będzie już zimne, polukruj je i pozostaw do zastygnięcia.
Komentarze