Ciasto pigwowo - marchwiowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Smakosze tego ciasta nie zgadli, któych składników użyłam do pieczenia.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 3 jajka + żółtko, 1 i 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki syropu z pigwy, 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki sody, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 i 1/3 szklanki oleju, 2 szklanki miąższu marchewki, który pozostał po wyciśnięciu soku, 2 łyżeczki cynamonu, łyżeczka przyprawy do piernika, 1/4 łyżeczki soli, 1/2 szklanki rodzynek, łyżka mąki, łyżeczka masła i 5 łyżek bułki tartej do formy

    Lukier: białko, 3 łyżki cukru pudru, łyżka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto pigwowo - marchwiowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka utrzyj z cukrem do białości. Mąkę wymieszaj z sodą i proszkiem do pieczenia. Cały czas miksując, dodawaj do jajek na przemian po trochu mąki i oleju. Następnie ( nie przerywając miksowania ) dodaj syrop z pigwy, wiórki marchewki, mielony cynamon, przyprawę do piernika oraz sól. Miksuj wszystko jeszcze przez 3 minuty. Rodzynki wymieszaj z łyżką mąki. Formę wysmaruj masłem i wysyp tartą bułką. Do ciasta dodaj rodzynki, delikatnie wymieszaj łyżką, wylej na blachę, wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz około 50 - 60 minut. Wyjmij z formy i pozostaw do ostygnięcia. Składniki lukru ucieraj ze sobą tak, aby był niezbyt gęsty. Kiedy ciasto będzie już zimne, polukruj je i pozostaw do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować