500 g sera z wiaderka ( u mnie Piątnica )
50 g margaryny Kasia
100 g syropu pigwowego ( niektórzy mówią galaretka pigwowa ; moja własnej roboty )
budyń śmietankowy
200 g marmolady z pigwy
400 ml wrzątku
galaretka cytrynowa
100 ml mleka
200 g marmolady z pigwy ( np. na kwiatki , albo inne wzory )
galaretka cytrynowa
zielone winogrona
Ciasto pigwowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę usztywnić cukrem . Ucierając dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z masą.
Pieczenie 180 stopni - ok 20-25 min.
Ciasto wystudzić.
2.Do garnka wrzucić margarynę i podgrzewać. Dodać ser i syrop pigwowy.
Jak już będzie płynna masa dosypywać stopniowo budyń i mieszać , żeby dobrze się rozprowadził. Zagotować.
Gorącą masę wylać na ciasto.
Wystudzić.
3.Zagotować 400 ml wody i rozpuścić w niej marmoladę.
Jeśli słabo się rozpuszcza, to podgrzać. Następnie dodać galaretkę cytrynowa i mieszać do całkowitego rozpuszczenia.
Dodać mleko .Masę wyłożyć na ciasto.
Pozostawić do stężenia.
4.Galaretkę cytrynową rozpuścić w 500 ml gorącej wody.
Marmoladę pokroić na plasterki ok 3-4 mm grubości i powycinać np. kwiatki.
Winogrona pokroić na połówki.
Ułożyć marmoladki i winogrona i zalać galaretka .
Pozostawić do stężenia , najlepiej na całą noc.
Smacznego.
Komentarze