Pyszne połączenie ciasta piernikowego z sernikiem i polewą orzechową przełamane śliwkowo-pomarańczowym powidłem,na pewno będzie idealnym ciastem na świąteczny stół w gronie rodziny i znajomych.
1 godz. 30 min
Składniki:
Foremka 24x24 cm
na ciasto piernikowe:
60 g masła
1/2 szklanki cukru kryształu
1 łyżka miodu
50 g czekolady deserowej
2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżka kawy zbożowej
1 łyżeczka cynamonu
1 sody oczyszczonej
1/2 szklanki mleka
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej
na masę serową:
500 g sera trzykrotnie zmielonego
250 g mascarpone
1/2 szklanki cukru kryształu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 puszki mleka skondensowanego
3 jajka
1 cukier waniliowy
na polewę:
1/4 puszki mleka skondensowanego
3 łyżki masła orzechowego
dodatkowo:
1 słoiczek powideł(280g)
3 łyżki soku pomarańczowego
orzechy włoskie
Ciasto piernikowo-serowe z polewą orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku na małym ogniu roztopić masło,dodać cukier i wymieszać wciąż podgrzewając dodawać kolejno miód,połamana na kostki czekoladę,przyprawę do piernika,kawę zbożową i cynamon i cały czas mieszając doprowadzić do rozpuszczenia i połączenia składników,następnie garnek zdjąć z ognia i dodać kolejno sodę,mleko, jajko oraz mąkę i wszystko szybko wymieszać łyżką,aż nie będzie grudek,masę podzielić na dwie części.
2.Do miski włożyć oba sery i zmiksować z cukrem,cukrem waniliowym,mlekiem skondensowanym,mąką ziemniaczaną,dodać jajka i krótko wymieszać do połączenia składników,masę podzielić na dwie części.
Powidła wymieszać z sokiem pomarańczowym.
3.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać pierwszą część masy piernikowej,wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec 15 minut.
Wyjąć formę z piekarnika odczekać 3 minuty i rozsmarować połowę powideł,a następnie wyłożyć połowę masy serowej,wyrównać i wstawić do piekarnika na 15 minut,wyjąć odczekać 3 minuty i delikatnie wyłożyć drugą część masy piernikowej i znowu wstawić do piekarnika na 15 minut,wyjąć i odczekać 3 minuty i rozprowadzić drugą część powideł oraz drugą część masy serowej,wyrównać i piec 15 minut,wyjąć z piekarnika i wystudzić.
4.W rondelku podgrzać ciągle mieszając mleko skondensowane z masłem orzechowym i rozprowadzić na przestudzonym cieście,posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Komentarze