Ciasto piernikowo-serowe z polewą orzechową

4.5 (145 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne połączenie ciasta piernikowego z sernikiem i polewą orzechową przełamane śliwkowo-pomarańczowym powidłem,na pewno będzie idealnym ciastem na świąteczny stół w gronie rodziny i znajomych.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Foremka 24x24 cm
    na ciasto piernikowe:
    60 g masła
    1/2 szklanki cukru kryształu
    1 łyżka miodu
    50 g czekolady deserowej
    2 łyżki przyprawy do piernika
    1 łyżka kawy zbożowej
    1 łyżeczka cynamonu
    1 sody oczyszczonej
    1/2 szklanki mleka
    1 jajko
    1 szklanka mąki pszennej
    na masę serową:
    500 g sera trzykrotnie zmielonego
    250 g mascarpone
    1/2 szklanki cukru kryształu
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3/4 puszki mleka skondensowanego
    3 jajka
    1 cukier waniliowy
    na polewę:
    1/4 puszki mleka skondensowanego
    3 łyżki masła orzechowego
    dodatkowo:
    1 słoiczek powideł(280g)
    3 łyżki soku pomarańczowego
    orzechy włoskie
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Piernik Desery Ciasto

Ciasto piernikowo-serowe z polewą orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku na małym ogniu roztopić masło,dodać cukier i wymieszać wciąż podgrzewając dodawać kolejno miód,połamana na kostki czekoladę,przyprawę do piernika,kawę zbożową i cynamon i cały czas mieszając doprowadzić do rozpuszczenia i połączenia składników,następnie garnek zdjąć z ognia i dodać kolejno sodę,mleko, jajko oraz mąkę i wszystko szybko wymieszać łyżką,aż nie będzie grudek,masę podzielić na dwie części.
  • 2. Do miski włożyć oba sery i zmiksować z cukrem,cukrem waniliowym,mlekiem skondensowanym,mąką ziemniaczaną,dodać jajka i krótko wymieszać do połączenia składników,masę podzielić na dwie części.
    Powidła wymieszać z sokiem pomarańczowym.
  • 3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać pierwszą część masy piernikowej,wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec 15 minut.
    Wyjąć formę z piekarnika odczekać 3 minuty i rozsmarować połowę powideł,a następnie wyłożyć połowę masy serowej,wyrównać i wstawić do piekarnika na 15 minut,wyjąć odczekać 3 minuty i delikatnie wyłożyć drugą część masy piernikowej i znowu wstawić do piekarnika na 15 minut,wyjąć i odczekać 3 minuty i rozprowadzić drugą część powideł oraz drugą część masy serowej,wyrównać i piec 15 minut,wyjąć z piekarnika i wystudzić.
  • 4. W rondelku podgrzać ciągle mieszając mleko skondensowane z masłem orzechowym i rozprowadzić na przestudzonym cieście,posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Ciasto piernikowo-serowe z brzoskwiniami

To może cię zainteresować