Ciasto piernikowo-karpatkowe

4.5 (179 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto pochodzi z zeszytu z dzieciństwa. Już jaka mała dziewczynka lubiłam coś upiec. A to ciasto jest jednym z pierwszych , które zostało zapisane w moim notatniku.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Na piernik:

    3 szkl. mąki
    słoik dżemu ( wzięłam powidła śliwkowe)
    2 łyżki kakao
    pół kostki margaryny
    1,5 szkl. mleka
    łyżka sody
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 jajka
    2 łyżeczki cynamonu
    szkl. cukru
    tłuszcz do formy
    Na ciasto ptysiowe:

    pół kostki margaryny
    5 jaj
    szkl. mąki

    Dodatkowo:

    op. kremu karpatkowego
    0,5 l mleka
    kostka margaryny

    Do polewy czekoladowej

    3 łyżki margaryny
    3 łyżki cukru
    3 łyżki wody
    3 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto piernikowo-karpatkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W małym garnuszku grzejemy wodę , sypiemy kakao, cukier i mieszamy aby składniki się ładnie ze soba połączyły. Następnie zdejmujemy z gazu i dorzucamy 3 łyżki margaryny i mieszamy do czasu rozpuszczenia sie tłuszczu.
  • 2. Na piernik margarynę ucieramy z cukrem i jajkami, dodajemy dżem, mleko i resztę składników.
    Natłuszczamy formę , przekładamy ciasto i pieczemy 50-60 minut w temp. 200 C.
    Przestudzone ciasto przekrajamy na 2 placki
  • 3. Na ciasto ptysiowe 3/4 szkl. wody zagotowujemy z margaryną. Zmniejszamy ogień , wsypujemy mąkę i ucieramy. Gdy ciasto zacznie odstawać od ścianek garnka , zdejmujemy z ognia , studzimy .Gdy ciasto nam się przestudzi , wbijamy jajka i miksujemy. Wylewamy na blaszkę i pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 C.
  • 4. Przygotowujemy krem karpatkowy z mlekiem, studzimy i miksujemy z margaryną.
    Na placek piernikowy wykładamy 1/2 kremu, przykrywamy plackiem ptysiowym, smarujemy reszta kremu , przykrywamy drugim plackiem piernikowym i ozdabiamy polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować