Ciasto pochodzi z zeszytu z dzieciństwa. Już jaka mała dziewczynka lubiłam coś upiec. A to ciasto jest jednym z pierwszych , które zostało zapisane w moim notatniku.
2 godz.
Składniki:
Na piernik:
3 szkl. mąki
słoik dżemu ( wzięłam powidła śliwkowe)
2 łyżki kakao
pół kostki margaryny
1,5 szkl. mleka
łyżka sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
2 łyżeczki cynamonu
szkl. cukru
tłuszcz do formy
Na ciasto ptysiowe:
pół kostki margaryny
5 jaj
szkl. mąki
Dodatkowo:
op. kremu karpatkowego
0,5 l mleka
kostka margaryny
Ciasto piernikowo-karpatkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W małym garnuszku grzejemy wodę , sypiemy kakao, cukier i mieszamy aby składniki się ładnie ze soba połączyły. Następnie zdejmujemy z gazu i dorzucamy 3 łyżki margaryny i mieszamy do czasu rozpuszczenia sie tłuszczu.
2.Na piernik margarynę ucieramy z cukrem i jajkami, dodajemy dżem, mleko i resztę składników.
Natłuszczamy formę , przekładamy ciasto i pieczemy 50-60 minut w temp. 200 C.
Przestudzone ciasto przekrajamy na 2 placki
3.Na ciasto ptysiowe 3/4 szkl. wody zagotowujemy z margaryną. Zmniejszamy ogień , wsypujemy mąkę i ucieramy. Gdy ciasto zacznie odstawać od ścianek garnka , zdejmujemy z ognia , studzimy .Gdy ciasto nam się przestudzi , wbijamy jajka i miksujemy. Wylewamy na blaszkę i pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 C.
4.Przygotowujemy krem karpatkowy z mlekiem, studzimy i miksujemy z margaryną.
Na placek piernikowy wykładamy 1/2 kremu, przykrywamy plackiem ptysiowym, smarujemy reszta kremu , przykrywamy drugim plackiem piernikowym i ozdabiamy polewą czekoladową.
Komentarze