Ciasto piernikowo-dyniowe z nutką pomarańczy

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

doskonała alternatywa dla dyni

  • 3 godz.

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
    8 jaj
    1 szklanka mąki pszennej
    3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 szklanki cukru
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki przyprawy do piernika
    szczypta soli
    SKŁADNIKI NA MASĘ DYNIOWĄ:
    3 półlitrowe słoiki musu z dyni *
    1 pomarańcza
    3 galaretki pomarańczowe
    Pół szklanki rodzynek
    PONCZ:
    sok wyciśnięty z pomarańczy
    pół szklanki przegotowanej wody
    3 łyżki cukru
    DODATKOWO:
    1 mleczna czekolada
    2 łyżki masła
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    2 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto piernikowo-dyniowe z nutką pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT WYKONANIE:
    Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Kiedy białka są ubite stopniowo nie przerywając ubijania, dodajemy 2 szklanki cukru. Ubijamy do czasu aż cukier się rozpuści, następnie nadal ubijając dodajemy po jedym żółtku. Gdy masa jest ubita dodajemy obie mąki, kakao i przyprawę do piernika. Wylewamy ciasto na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Pieczemy ok 45 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu biszkopt studzimy.
  • 2. MASA DYNIOWA WYKONANIE
    Mus dyniowy wlewamy do rondelka, dodajemy skórkę otartą z pomarańczy, lekko podgrzewamy. Do masy dodajemy suche galaretki i podgrzewamy aż się rozpuszczą ( nie gotujemy). Następnie dodajemy rodzynki, zestawiamy z ognia, studzimy i czekamy aż zacznie tężeć.
  • 3. PONCZ:
    Do połowy szklanki przegotowanej lekko ciepłej wody, dodajemy 3 łyżki cukru oraz sok wyciśnięty z pomarańczy
  • 4. POLEWA:
    wszystkie składniki polewy wkładamy do rondelka i rozpuszczamy, mieszając dokładnie aby się nie przypaliło. Przed wylaniem na ciasto lekko chłodzimy.
  • 5. PRZEŁOŻENIE CIASTA:
    Wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 placki. pierwszy placek polewamy połową ponczu i wykładamy na niego połowę tężejącej masy z galaretką. Przykrywamy drugim ciastem, dociskamy. Polewamy pozostałym ponczem oraz wykładamy resztą masy. Przestudzona polewą robimy dekoracyjny wzorek na wierzchu ciasta. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki i chłodzimy ok 2 h.

Porady

Mus z dyni można wykonać samemu: Obraną , średniej wielkości dynię kroimy w kostkę średniej wielkości i próżymy w garnku z połową szklanki wody aż dynia się rozpadnie, dodajemy szklankę cukru, mieszamy aż cukier się rozpuści.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.97 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort piernikowo-marchewkowy z nutą pomarańczy

To może cię zainteresować