Ciasto piernikowo cukiniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubić z cukrem na puszysty krem.
Ucierając dodawać stopniowo i na przemian olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dodać kawę i przyprawy do piernika, rozmieszać
mikserem na niskich obrotach do uzyskania gładkiego ciasta.
Cukinię lekko odcisnąć w rękach i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką, aż ciasto będzie jednolite.
2.Ciasto przełożyć do formy (34 x 26 cm), której dno wyłożymy papierem do pieczenia, a boki posmarujemy tłuszczem i wysypiemy bułką tartą.
Pieczemy w temperaturze piekarnika 190 stopni, około 40-45 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu i ostudzeniu, ciasto smarujemy utartym z podanych składników lukrem i posypujemy wiórkami czekoladowymi.
Dekorujemy każdą porcję bita śmietaną i śliwką kalifornijską.
Porady
Ciasto można przełożyć dżemem, kremem lub dodać bakalie. Ja nie dodałam nic, bo ciasto jest już bardzo aromatyczne i smaczne.
Komentarze