CIASTO PIERNIKOWO CUKINIOWE

5 (151 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Bardzo smaczne ciasto puszyste, lekko wilgotne. W sam raz do popołudniowej kawusi.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto :
    - 6 jajek
    - 2 szklanki cukru
    - 200 ml oleju (niepełna szklanka)
    - 3 szklanki mąki
    - 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 2 łyżki kawy mielonej
    - 1,5 łyżki przyprawy do piernika
    - 3 szklanki cukinii utartej na tarce o dużych oczkach.

    Lukier :
    - 3/4 szklanki cukru pudru
    - 3 łyżki soku z cytryny

    Do dekoracji :
    - 6 kostek czekolady deserowej
    - bita śmietana
    - śliwki kalifornijskie
Wystaw ocenę:

5 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto piernikowo cukiniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem na puszysty krem.
    Ucierając dodawać stopniowo i na przemian olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dodać kawę i przyprawy do piernika, rozmieszać
    mikserem na niskich obrotach do uzyskania gładkiego ciasta.
    Cukinię lekko odcisnąć w rękach i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką, aż ciasto będzie jednolite.
  • Ciasto piernikowo cukiniowe 2. Ciasto przełożyć do formy (34 x 26 cm), której dno wyłożymy papierem do pieczenia, a boki posmarujemy tłuszczem i wysypiemy bułką tartą.
    Pieczemy w temperaturze piekarnika 190 stopni, około 40-45 minut (do suchego patyczka).
    Po upieczeniu i ostudzeniu, ciasto smarujemy utartym z podanych składników lukrem i posypujemy wiórkami czekoladowymi.
    Dekorujemy każdą porcję bita śmietaną i śliwką kalifornijską.

Porady

Ciasto można przełożyć dżemem, kremem lub dodać bakalie. Ja nie dodałam nic, bo ciasto jest już bardzo aromatyczne i smaczne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować