Ciasto piernikowo-budyniowe

4.5 (186 ocen)

Ciasto jest bardzo smaczne i ładnie prezentuje się na stole.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 płaskie łyżki kakao
    Masa budyniowa:
    3 budynie waniliowe lub śmietankowe
    1 l mleka
    1 kostka masła roślinnego
    Ponadto:
    dzem wisniowy
    70 dag pierniczków nadziewanych
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto piernikowo-budyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: żóltka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier oraz porcjami żółtka, miksujemy. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao i dokładnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na blachę i pieczemy 30 minut w temp. 180*C. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt przekrawamy na dwie części. Masa: 1 szkl mleka odlewamy i rozpuszczamy w nim budynie. Pozostałe mleko zagotowujemy wraz z masłem, na gotujące się mleko wlewamy rozmącone budynie, chwilę gotujemy na małym ogniu aż masa budyniowa zgęstnieje. Przełożenie ciasta: spodni blat biszkoptu umieszczamy ponownie w blaszce, w której się piekł i smarujemy dżemem wiśniowym. Na warstwę dżemu układamy ciasto pierniczki. Całość zalewamy gorącą masą budyniową i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Wierzch ciasta polewamy polewą przygotowaną wg sprawdzonego przepisu i dowolnie dekorujemy. Ciasto odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce, a najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować