Ciasto piernikowe z wiśniami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Nietypowe połączenie smaku i koloru.

Składniki:

  • ● 40 dag mielonych pierników lukrowanych
    ● 9 jajek
    ● 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
    ● 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 1 szkl. cukru
    ● 1 i 1/2 kostki masła
    ● sok z cytryny
    ● cukier puder do smaku + do dekoracji
    ● 1 l kompotu wiśniow.
    ● 2 galaretki wiśniowe
    ● 20 dag wiśni
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery

Ciasto piernikowe z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, mąkę, mielone pierniczki i proszek do pieczenia, mieszamy. Pieczemy 45-50 minut w formie o wym. 25x36 cm w 180 ˚C. Studzimy i przekrawamy
    na pół.
  • 2. Galaretki rozpuszczamy w gorącym kompocie. Studzimy i dodajemy wiśnie. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na puszysty krem.
  • 3. Na jedną część ciasta wykładamy krem, na niego tężejącą galaretkę, przykrywamy drugą częścią. Oprószamy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować