Ciasto piernikowe z masą ubijaną na parze

  • wyświetlono: 473 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Cały urok tego ciasta polega na tym, że nie jest to tradycyjny piernik, którego przygotowania trwają dość długo, tylko szybkie i aromatyczne ciasto przełożone masą.

ikonka
  • 30 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
- 6 jajek
- 250 g masła
- szklanka cukru
- pół szklanki mleka
- 3 łyżki kakao
- 2 szklanki mąki
- łyżka przyprawy do piernika
- łyżeczka proszku do pieczenia

Masa jasna:
- 2 jajka
- 5 łyżek cukru
- 200 g masła (w temperaturze pokojowej)
- opcjonalnie łyżka spirytusu lub innego alkoholu

Masa ciemna:
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki nutelli

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto piernikowe z masą ubijaną na parze

  • 1. Wymiary formy to 33×24 cm.
    Masło roztopić z cukrem. Dodać do niego mleko i kakao. Podgrzewać do połączenia składników i pozostawić do wystudzenia. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka połączyć z wystudzoną masą kakaową. Ubić białka, przesiać do nich mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawę do piernika. Wszystko dokładnie wymieszać. Do piany dodać masę kawową i wymieszać łyżką. Ciasto piec około 35-40 minut w 180°C. Gotowe wystudzić i przeciąć na pół.
  • 2. Masę ubijać na parze. Zagotować wodę w garnku. Do metalowej lub szklanej miski wbić jajka i dodać cukier. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień do minimum, ułożyć na garnku miskę i zacząć ubijać masę (mikserem na średnich obrotach). Ubijać, aż zbieleje, będzie puszysta i bardzo ciepła. Gotową masę pozostawić do wystudzenia (co jakiś czas należy ją przemieszać, aby stygła równomiernie). W misce utrzeć masło do białości i dodać do niego stopniowo wystudzoną masę jajeczną. W tym można dodać alkohol do masy. Całość utrzeć do połączenia składników.
  • 3. Mascarpone ucieramy z nutellą.
  • 4. Ciasto posmarować jasną masę i przykryć górnym blatem. Górę posmarować ciemną masą. Odstawić w zimne miejsce do stężenia.

    Smacznego ;)

Porady

Do jego dekoracji można użyć namoczonych przez całą noc w rumie rodzynek i pokrojonych suszonych śliwek.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

piernikmasanutellamascarponecoś słodkiegoBoże Narodzeniacoś do kawypatigotujepiernik last minute

Komentarze

Podobne przepisy

ŚWIĄTECZNE CIASTO PIERNIKOWE Z ANANASEM

Dodane przez: RITA creative

ŚWIĄTECZNE CIASTO PIERNIKOWE Z ANANASEM

Przepis na pyszne ciasto piernikowe...

image-25o4mm4

Dodane przez: mag123

Ciasto na krakersach z masą budyniową

Doskonałe ciasto na niedzielny...

Ciasto na coli z masą agrestową i pierniczkami

Dodane przez: edytaha

Ciasto na coli z masą agrestową i pierniczkami

Ciasto upiekłam na urodziny Mamy...

ciasto piernikowe na białkach

Dodane przez: kasiac

Proste ciasto piernikowe na białkach

Ciasto z piernikową nutą, z dużą...

ŁATEK

Dodane przez: jolinka

Ciasto z masą jabłkową

Mój pomysł na delikatne ciasto...

image-07rpocm

Dodane przez: Teodorka

Ciasto z masą miętową

Ten przepis dostałam od sąsiadki....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE