Ciasto piernikowe z masą ubijaną na parze

1 (1 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Cały urok tego ciasta polega na tym, że nie jest to tradycyjny piernik, którego przygotowania trwają dość długo, tylko szybkie i aromatyczne ciasto przełożone masą.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    - 6 jajek
    - 250 g masła
    - szklanka cukru
    - pół szklanki mleka
    - 3 łyżki kakao
    - 2 szklanki mąki
    - łyżka przyprawy do piernika
    - łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa jasna:
    - 2 jajka
    - 5 łyżek cukru
    - 200 g masła (w temperaturze pokojowej)
    - opcjonalnie łyżka spirytusu lub innego alkoholu

    Masa ciemna:
    - 250 g serka mascarpone
    - 2 łyżki nutelli
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery

Ciasto piernikowe z masą ubijaną na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymiary formy to 33×24 cm.
    Masło roztopić z cukrem. Dodać do niego mleko i kakao. Podgrzewać do połączenia składników i pozostawić do wystudzenia. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka połączyć z wystudzoną masą kakaową. Ubić białka, przesiać do nich mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawę do piernika. Wszystko dokładnie wymieszać. Do piany dodać masę kawową i wymieszać łyżką. Ciasto piec około 35-40 minut w 180°C. Gotowe wystudzić i przeciąć na pół.
  • 2. Masę ubijać na parze. Zagotować wodę w garnku. Do metalowej lub szklanej miski wbić jajka i dodać cukier. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień do minimum, ułożyć na garnku miskę i zacząć ubijać masę (mikserem na średnich obrotach). Ubijać, aż zbieleje, będzie puszysta i bardzo ciepła. Gotową masę pozostawić do wystudzenia (co jakiś czas należy ją przemieszać, aby stygła równomiernie). W misce utrzeć masło do białości i dodać do niego stopniowo wystudzoną masę jajeczną. W tym można dodać alkohol do masy. Całość utrzeć do połączenia składników.
  • 3. Mascarpone ucieramy z nutellą.
  • 4. Ciasto posmarować jasną masę i przykryć górnym blatem. Górę posmarować ciemną masą. Odstawić w zimne miejsce do stężenia.

    Smacznego ;)

Porady

Do jego dekoracji można użyć namoczonych przez całą noc w rumie rodzynek i pokrojonych suszonych śliwek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Masa Mascarpone Nutella

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować