Ciasto piernikowe z masą porzeczkową i tapioką jabłkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa porzeczkowa: żelatynę rozpuść we wrzątku. Gdy zacznie tężeć zmiksuj ją z porzeczkami, truskawkami, wsyp cukier puder do smaku. Kiedy masa zacznie tężeć wylej ją na blaszkę 24 na 38 c wcześniej wyłożoną piernikami.
2.Masa z tapioką jabłkową: tapiokę zalej sokiem do napęcznienia i odstaw na około 30-40 minut. Następnie podgrzej i gotuj, aż tapioka będzie miękka. W trakcie gotowania możesz dodać wodę jeśli masą będzie zbyt gęsta. Żelatynę rozpuść we wrzątku, wymieszaj, aż do rozpuszczenia, a następnie wlej do lekko przestygniętej tapioki. Wsyp też ewentualnie trochę cukru do smaku. Przestudź. Tężejącą masę wyłóż na warstwę porzeczkową.
3.Masa śmietankowa: żelatynę rozpuść we wrzątku. Śmietanę zmiksuj, aż będzie puszystą, a następnie wsyp cukier puder do smaku oraz tężejącą żelatynę. Masę wyłóż na warstwę z tapioką. Ciasto schłodź w lodówce przez co najmniej 1,5 godziny.
Komentarze