Ciasto piernikowe z masą porzeczkową i tapioką jabłkową

4 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób

To bajeczne ciasto to mix smaków, które niesamowicie pozytywnie zaskoczą każdego.

  • 40 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 szklanka=250 ml
    Składniki masy porzeczkowej:
    1,5 szklanki zmiksowanych porzeczek czerwonych
    1 szklanka zmiksowanych truskawek
    4,5 łyżeczki żelatyny +1/5 szklanki wrzątku
    Cukier puder do smaku
    Składniki masy z tapioką jabłkową:
    2 i ½ szklanki gęstego, zielonego soku z jabłkiem
    Pół szklanki tapioki
    3 łyżeczki żelatyny +1/5 szklanki wrzątku
    Cukier kryształ do smaku
    Masa śmietankowa:
    1,5 szklanki śmietany kremówki
    3 łyżeczki żelatyny+1/5 szklanki wrzątku
    Cukier puder do smaku
    Ponadto:
    20 dag pieników w czekoladzie
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto piernikowe z masą porzeczkową i tapioką jabłkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa porzeczkowa: żelatynę rozpuść we wrzątku. Gdy zacznie tężeć zmiksuj ją z porzeczkami, truskawkami, wsyp cukier puder do smaku. Kiedy masa zacznie tężeć wylej ją na blaszkę 24 na 38 c wcześniej wyłożoną piernikami.
  • 2. Masa z tapioką jabłkową: tapiokę zalej sokiem do napęcznienia i odstaw na około 30-40 minut. Następnie podgrzej i gotuj, aż tapioka będzie miękka. W trakcie gotowania możesz dodać wodę jeśli masą będzie zbyt gęsta. Żelatynę rozpuść we wrzątku, wymieszaj, aż do rozpuszczenia, a następnie wlej do lekko przestygniętej tapioki. Wsyp też ewentualnie trochę cukru do smaku. Przestudź. Tężejącą masę wyłóż na warstwę porzeczkową.
  • 3. Masa śmietankowa: żelatynę rozpuść we wrzątku. Śmietanę zmiksuj, aż będzie puszystą, a następnie wsyp cukier puder do smaku oraz tężejącą żelatynę. Masę wyłóż na warstwę z tapioką. Ciasto schłodź w lodówce przez co najmniej 1,5 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Tapioka Porzeczki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować