Ciasto piernikowe z kremem i wiśniami z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 10 osób

Ciasto piernikowe z kremem i wiśniami z czekoladą. 

  • 20 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • - 1 opakowanie piernika w proszku (750 g),
    - 2,5 szklanki wody,
    - 2/3 szklanki oleju,
    - 1-2 łyżki kakao,
    - 1 tabliczka gorzkiej czekolady + kilka kostek do ozdoby,
    - 250 g mascarpone,
    - 250 g śmietanki 36%,
    - 1-2 łyżki cukru drobnoziarnistego,
    - 1/2 kg wiśni

Ciasto piernikowe z kremem i wiśniami z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piernik w proszku mieszamy z wodą i olejem. Dodajemy stopioną i przestudzoną czekoladę (w kąpieli wodnej), oraz kakao. Mieszamy dokładnie, odstawiamy na 15 minut. Tortownicę ok. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto. Wstawiamy do pieczenia na ok. 60 minut 180 stopni, pieczemy do suchego patyczka. Wyjmujemy ciasto, studzimy. Odkrajamy powstałą górkę. Śmietanę ubijamy z mascarpone i odrobiną cukru (do smaku). Ubity krem wykładamy na piernik, dekorujemy wiśniami, kruszymy gorzką czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy