To ciasto jednakowo dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno. Jest doskonałe dla smakoszy budyniu i dla wielbicieli wiśni.
60 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
Kruche ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
150 g masła
1 jajko
pół łyżki gęstej śmietany
3 łyżki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Poza tym:
220 g wiśni bez pestek
1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 opakowanie budyniu wiśniowego (na 0,5 litra mleka)
2 łyżki cukru
400 ml mleka
cukier puder do posypania ciasta
Ciasto pieczone z budyniem i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szybko zagniatamy składniki na kruche ciasto. Trzecią część ciasta odkładamy do lodówki. Pozostałym ciastem wylepiamy spód formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
2. Na cieście układamy wiśnie i delikatnie przez sitko posypujemy mąką ziemniaczaną.
3. Z proszku budyniowego, cukru i 400ml mleka gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu. Budyń wykładamy na wiśnie.
4. Odrywamy kawałki ciasta, które zdążyło się schłodzić w lodówce i układamy je na budyniu.
5. Pieczemy od 35 do 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
6. Ostudzone ciasto z budyniem i wiśniami posypujemy cukrem pudrem.
Porady
Do ciasta możemy dodać świeżych wiśni lub mrożonych, po uprzednim lekkim rozmrożeniu.
Komentarze