Ciasto pieczone z budyniem i wiśniami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

To ciasto jednakowo dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno. Jest doskonałe dla smakoszy budyniu i dla wielbicieli wiśni.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    1,5 szklanki mąki pszennej
    150 g masła
    1 jajko
    pół łyżki gęstej śmietany
    3 łyżki cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Poza tym:
    220 g wiśni bez pestek
    1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    1 opakowanie budyniu wiśniowego (na 0,5 litra mleka)
    2 łyżki cukru
    400 ml mleka
    cukier puder do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto pieczone z budyniem i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szybko zagniatamy składniki na kruche ciasto. Trzecią część ciasta odkładamy do lodówki. Pozostałym ciastem wylepiamy spód formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

    2. Na cieście układamy wiśnie i delikatnie przez sitko posypujemy mąką ziemniaczaną.

    3. Z proszku budyniowego, cukru i 400ml mleka gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu. Budyń wykładamy na wiśnie.

    4. Odrywamy kawałki ciasta, które zdążyło się schłodzić w lodówce i układamy je na budyniu.

    5. Pieczemy od 35 do 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.

    6. Ostudzone ciasto z budyniem i wiśniami posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Do ciasta możemy dodać świeżych wiśni lub mrożonych, po uprzednim lekkim rozmrożeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Owoce Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować