Ciasto piaskowe z jagodami

4.5 (198 ocen)

  • 30 min

Bardzo prosty i łatwy przepis na pyszne ciasto z dodatkiem jagód. Ciasto dla smakoszy ciast ucieranych, bez dodatku kremu. Jest lekko kwaskowe.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    Blacha 40x24 cm
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    2 szklanki mąki tortowej(opakowanie zielone)
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 kostka dowolnej margaryny
    2 łyżki oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Tłuszcz do formy
    Cukier puder do posypania ciasta
    Szczypta soli
    Nadzienie:
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1,5 szklanki jagód
    1 łyżka cukru pudru
    1/2 szklanki wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto piaskowe z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: całe jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać roztopioną, gorącą margarynę wraz z olejem i dalej ucierać około 5 minut. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać małymi porcjami do utartej masy, mieszać robotem na niskich obrotach. Blachę natłuścić, wyłożyć 1/2 ciasta, rozsypać pół wiórek kokosowych a na nie rozsypać jagody otoczone w mące ziemniaczanej z cukrem pudrem, przykryć pozostałym kokosem oraz resztą ciasta. Piec w temp. 175 stopni przez 50 minut. Gdy ciasto wystygnie posypać wierzch grubo cukrem pudrem.

Porady

1.Zamiast jagód można użyć innych owoców letnich. 2. Ciasto po przestudzeniu można odwrócić, by jagody były na wierzchu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować