Ciasto "Paznokcie''

4.44 (207 ocen)

  • 60 min

Doskonała porcja energii na cały dzień.

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto (na blachę 20x36 cm):
    400 g mąki
    3 żółtka
    3 łyżki śmietany 18 %
    250 g margaryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    piana:
    3 białka
    3/4 szkl. cukru kryształu

    masa:
    puszka masy krówkowej - kajmak lub o smaku kukułki (400 g)
    300 g masła
    30 ml spirytusu

    dodatkowo:
    małe opakowanie migdałów w płatkach (60 g)

Wystaw ocenę:

4.44 (207 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto "paznokcie'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wysiekać z margaryną. Dodać żółtka, śmietanę i proszek wyrobić jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 3 części. Białka ubić na parze z cukrem. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ubitą pianą i piec w temperaturze 170 stopni ok. 10-15 minut (robimy tak z każdym plackiem czyli 3 razy).
  • 2. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać masę krówkową a na koniec spirytus.
  • 3. Przełożenie: placek - masa - placek - masa - placek - masa - migdały w płatkach

Porady

Masło, krówka i spirytus powinny mieć temperaturę pokojową. Możemy pominąć spirytus jednak z tym dodatkiem jest o wiele lepszy. Należy go przygotować dzień przed planowanym jedzeniem, placki wtedy bardziej zmiękną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa krówkowa Migdały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować