Ciasto pawie oczka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 7 osób
  • Średni

Wspaniałe ciasto dla naszych dzieci, smakuje super.

  • 2 godz.
  • Dla 7 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    Kisiel czerwony 2 opakowania
    Budyń wiśniowy2 opakowania
    Jajka 5 sztuk
    Cukier 8 łyżek
    Proszek do pieczenia 1 ½ łyżeczki
    Beziki kolorowe 1 opakowanie
    Tłuszcz do formy
    Bułka tarta do formy
    Składniki na masę:
    Masło ½ kostki
    Margaryna ½ kostki
    Żółtko jaja 1 sztuka
    Cukier puder 1 szklanka
    Mleko kwaśne 1/3 szklanki
    Wódka dobrego gatunku 1 kieliszek 25 gram
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto pawie oczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie ciasta:
    Z białek ubić sztywną pianę, dodawać po łyżce cukru, żółtka i ubić do białości. Następnie dodać kisiele i budynie oraz proszek do pieczenia, mieszać łyżką aż masa zrobi się różowa. Gotowe ciasto wylać do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut.
    Wykonanie masy i składanie placka:
    Masło, margarynę, żółtko i cukier bardzo dokładnie utrzeć. Do gładkiej masy dodawać stopniowo kwaśne mleko i wódkę i dokładnie utrzeć. Ostudzone ciasto przekroić na pół, przełożyć połową masy, ułożyć na masie kolorowe beziki, , posmarować druga połową masy, następnie przykryć drugą połową ciasta i lekko dłonią docisnąć. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na cztery godziny. SMACZNEGO.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować