Panna Trufelka to bardzo dobre kruche ciasto z orzechami włoskimi, białą czekoladą i kremem. Jestem pewna, że odpowie na oczekiwania wielu łakomczuchów.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Kruche ciasto: forma ok. 30x22
250 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
100 g cukru pudru
250 g masła
szczypta soli
2 żółtka
Biszkopt maślankowy:
3 jajka
80 ml maślanki
120 g mąki
70 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki oleju
szczypta soli
Krem:
400 ml kremówki
250 ml mleka
150 g białej czekolady
2 i 1/3 szklanki mleka w proszku
100 g masła
100 g cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
2 żółtka
2 płaskie łyżki budyniu w proszku o smaku waniliowym
80 g orzechów arachidowych
drobno posiekanych i podprażonych
4 łyżeczki żelatyny
Ciasto panna trufelka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruche ciasto:
Mąkę i cukier puder przesiać. Dodać sól. Zimne masło pokroić w kostkę i dodać bezpośrednio do suchych składników, potem dodać jajka. Następnie zagnieść ręcznie na stolnicy lub wyrobić mikserem. Ciasto podzielić na 2 części i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Następnie każdy blat wyłożyć do formy z papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem i piec w 190 stopniach przez ok. 25 minut - do zrumienienia.
2.Biszkopt maślankowy:
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, aż powstanie jasna masa. Dolać maślankę i olej - wymieszać delikatnie łopatką, tylko do połączenia składników. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem oraz sodą. Wsypać do masy i wymieszać krótko, tylko do połączenia składników. Należy robić to delikatnie za pomocą trzepaczki/ łopatki. Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. Dodać najpierw 1/3 białek ubitych do ciasta. Połączyć. Dołożyć resztę białek i wymieszać do połączenia składników. Ciasto przelać do formy. Piec w 170 stopniach przez 25-30 minut - do suchego patyczka. Uchylić piekarnik i zostawić ciasto na 10 minut.
3.agotować 200 ml mleka wraz z 400 ml kremówki, cukrem i ekstraktem z wanilii. Żółtka wymieszać z 50 ml mleka i proszkiem budyniowym. Masę wlewać powoli do zagotowanego mleka i śmietanki. Dobrze wymieszać. Podgotować na małym ogniu jeszcze przez chwilę, do momentu aż zacznie "bulgotać". Wyłączyć. Dodać czekoladę i masło. Całość wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Krem przykryć folią spożywczą dotykając powierzchni. Odstawić w chłodne miejsce, aż trochę przestygnie. Następnie dodać mleko w proszku. Potem dodać posiekane orzeszki arachidowe i wymieszać. Następnie żelatynę zalać zimną wodą i poczekać do momentu, aż spęcznieje - potem ją rozpuścić na małym ogniu i wolnym strumieniem, cały czas miksując, wlać do kremu. Przekładanie Z kremu odłożyć 1/3 na wierzch. Na kruche ciasto nałożyć krem, na to biszkopt, znowu krem i kruche ciasto. Wierzch posmarować odłożonym kremem i posypać pokrojonymi orzechami (niekoniecznie). Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
Komentarze