Ciasto Panna Trufelka

5 (168 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Panna Trufelka to bardzo dobre kruche ciasto z orzechami włoskimi, białą czekoladą i kremem. Jestem pewna, że odpowie na oczekiwania wielu łakomczuchów.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kruche ciasto: forma ok. 30x22
    250 g mąki pszennej
    50 g mąki ziemniaczanej
    100 g cukru pudru
    250 g masła
    szczypta soli
    2 żółtka

    Biszkopt maślankowy:
    3 jajka
    80 ml maślanki
    120 g mąki
    70 g cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    2 łyżki oleju
    szczypta soli

    Krem:
    400 ml kremówki
    250 ml mleka
    150 g białej czekolady
    2 i 1/3 szklanki mleka w proszku
    100 g masła
    100 g cukru
    1 łyżka ekstraktu waniliowego
    2 żółtka
    2 płaskie łyżki budyniu w proszku o smaku waniliowym
    80 g orzechów arachidowych
    drobno posiekanych i podprażonych
    4 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

5 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Biszkopty

Ciasto panna trufelka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche ciasto:
    Mąkę i cukier puder przesiać. Dodać sól. Zimne masło pokroić w kostkę i dodać bezpośrednio do suchych składników, potem dodać jajka. Następnie zagnieść ręcznie na stolnicy lub wyrobić mikserem. Ciasto podzielić na 2 części i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Następnie każdy blat wyłożyć do formy z papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem i piec w 190 stopniach przez ok. 25 minut - do zrumienienia.
  • 2. Biszkopt maślankowy:
    Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, aż powstanie jasna masa. Dolać maślankę i olej - wymieszać delikatnie łopatką, tylko do połączenia składników. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem oraz sodą. Wsypać do masy i wymieszać krótko, tylko do połączenia składników. Należy robić to delikatnie za pomocą trzepaczki/ łopatki. Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. Dodać najpierw 1/3 białek ubitych do ciasta. Połączyć. Dołożyć resztę białek i wymieszać do połączenia składników. Ciasto przelać do formy. Piec w 170 stopniach przez 25-30 minut - do suchego patyczka. Uchylić piekarnik i zostawić ciasto na 10 minut.
  • 3. agotować 200 ml mleka wraz z 400 ml kremówki, cukrem i ekstraktem z wanilii. Żółtka wymieszać z 50 ml mleka i proszkiem budyniowym. Masę wlewać powoli do zagotowanego mleka i śmietanki. Dobrze wymieszać. Podgotować na małym ogniu jeszcze przez chwilę, do momentu aż zacznie "bulgotać". Wyłączyć. Dodać czekoladę i masło. Całość wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Krem przykryć folią spożywczą dotykając powierzchni. Odstawić w chłodne miejsce, aż trochę przestygnie. Następnie dodać mleko w proszku. Potem dodać posiekane orzeszki arachidowe i wymieszać. Następnie żelatynę zalać zimną wodą i poczekać do momentu, aż spęcznieje - potem ją rozpuścić na małym ogniu i wolnym strumieniem, cały czas miksując, wlać do kremu. Przekładanie Z kremu odłożyć 1/3 na wierzch. Na kruche ciasto nałożyć krem, na to biszkopt, znowu krem i kruche ciasto. Wierzch posmarować odłożonym kremem i posypać pokrojonymi orzechami (niekoniecznie). Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Biała czekolada Mleko Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

4.8 (224 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Panna cotta z musem truskawkowym

To może cię zainteresować