Ciasto: ,, Pani Walewska''

4.5 (145 ocen)

Pyszne kruche ciasto, krem, słodziutka beza i dla przełamania słodyczy dżem porzeczkowy. Prawdziwa pychotka.

Składniki:

  • Składniki na kruche ciasto:
    3,5 szklanki mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szklanki cukru pudru
    1,5 kostki margaryny Palma z Murzynkiem
    6 żółtek

    Składniki na bezę:
    8 białek (6 białek z kruchego ciasta +2 białka z kremu)
    1,5 szklanki cukru pudru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Ponadto:
    1,5 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
    po 100 g suszonych żurawin i rodzynek

    Masa kremowa:
    2 szklanki mleka
    3 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 żółtka
    3 łyżki cukru
    2 łyżki cukru waniliowego
    200 g masła
    kilka kropel aromatu migdałowego


Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto: ,, pani walewska'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na kruche ciasto wyrobić. Powstałe ciasto zagnieść w kulę i podzielić na pół. Chłodzić w lodówce przez godzinę.
  • 2. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo i małymi partiami cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.
  • dżem porzeczkowy rozsmarować na kruchym spodzie 3. Formę o wymiarach: 25/37 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód, rozwałkować i wyrównać. Na nim posmarować połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypać połowę żurawin i rodzynek. Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. (Drugą bezę najlepiej przygotować bezpośrednio przed pieczeniem.) Placki ostudzić.
  • 4. Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas ucierając. Dodać aromat migdałowy i połączyć.
    Gotowe, ostudzone placki przełożyć masą kremową. Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce.

Porady

Aby górna beza nie była zbyt spieczona smaruje ją na dżemie dopiero na 10 minut przed końcem pieczenia się kruchego ciasta. Bezy można obsypać czym kto lubi: pokruszonymi orzechami włoskimi, migdałami, itp.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować