Ciasto Pani walewska

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis z kawałka gazety.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    25 dag masła
    2,5 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    czubata łyżeczka p. do pieczenia
    2 szklanki cukru pudru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    6 dag płatków migdałowych
    30 dag dżemu z czarnej porzeczki

    Krem:
    20 dag masła
    1/2 l mleka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki
    4 żółtka
    3 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Ciasto

Ciasto pani walewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielić od białek. Mąkę , p. do pieczenia i cukier wymieszać. Dodać żółtka i masło. Całość wymieszać mikserem. Przełożyć na podsypaną mąką stół i zagnieść szybko w kulę.Zawinąć w folię i odłożyć na 20 minut do lodówki. Schłodzone ciasto podzielić na pół. Dwie foremki wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i posmarować dżemem. Piec ok. 15 minut w 180 stopniach. Białka ubij na sztywno z cukrem pudrem pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Na podpieczone placki wyłożyć masę białkową i posypać płatkami migdałowymi . Piec kolejne 15 minut w tej samej temp. Zostawić do wystygnięcia w otwartym piekarniku.
    Przygotować krem budyniowy: połowę mleka zagotować z cukrem, a resztę zmiksować z mąkami i żółtkami. Masę jajeczną wlać do gotującego się mleka i gotować, ciągle mieszając., aż masa zgęstnieje. W ten sposób przygotowany krem odstawiamy pod przykryciem do ostygnięcia. Masło ucieramy dodając po łyżce kremu budyniowego. Gotowy krem wyłożyć na jeden placek i przykryć drugim plackiem. Posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa Masło Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować