Ciasto pani walewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddzielić od białek. Mąkę , p. do pieczenia i cukier wymieszać. Dodać żółtka i masło. Całość wymieszać mikserem. Przełożyć na podsypaną mąką stół i zagnieść szybko w kulę.Zawinąć w folię i odłożyć na 20 minut do lodówki. Schłodzone ciasto podzielić na pół. Dwie foremki wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i posmarować dżemem. Piec ok. 15 minut w 180 stopniach. Białka ubij na sztywno z cukrem pudrem pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Na podpieczone placki wyłożyć masę białkową i posypać płatkami migdałowymi . Piec kolejne 15 minut w tej samej temp. Zostawić do wystygnięcia w otwartym piekarniku.
Przygotować krem budyniowy: połowę mleka zagotować z cukrem, a resztę zmiksować z mąkami i żółtkami. Masę jajeczną wlać do gotującego się mleka i gotować, ciągle mieszając., aż masa zgęstnieje. W ten sposób przygotowany krem odstawiamy pod przykryciem do ostygnięcia. Masło ucieramy dodając po łyżce kremu budyniowego. Gotowy krem wyłożyć na jeden placek i przykryć drugim plackiem. Posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze