Ciasto Pani pychotka

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto Pani pychotka inaczej walewska, to prawdziwa kwintesencja smaku. Delikatna beza, czarna porzeczka, kruche ciasto i chrupiące migdały... Jak można się oprzeć tym smakom? Ja nie wiem... ja po prostu to jem!

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki pszennej (3 szklanki minus 1 łyżka)
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szklanki cukru pudru
    200 g masła
    6 żółtek

    Beza:
    6 białek
    1 i 1/2 szklanki cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Masa kremowa:
    500 ml mleka (2 szklanki)
    3 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 żółtka
    3 łyżki cukru
    16 g cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
    200 g masła
    kilka kropli aromatu migdałowego

    Pozostałe:
    450 g dżemu z czarnej porzeczki
    100 g płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Beza Ciasto

Ciasto pani pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pani pychotka 1. Pierwszym krokiem jest przygotowanie ciasta kruchego. Wszystkie podane składniki na ciasto kruche szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy do lodówki.

    Gdy ciasto jest w lodówce przygotowujemy bezę.

    Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier (małymi partiami), cały czas mieszając mikserem. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać drewnianą lub sylikonową szpatułką.

    Przygotowujemy równe foremki do pieczenia. Wykładamy papierem do pieczenia, następnie wykładamy jedną porcję wcześniej przygotowanego ciasta. Ciasto nakłuwamy widelcem i wykładamy połową dżemu z czarnej porzeczki, na dżem wykładamy połowę masy bezowej, na masę bezową sypiemy połowę migdałów. Tak samo przygotowujemy drugą foremkę.

    Piec w piekarniku rozgrzanym do 175ºC (termoobieg) przez około 40 minut. Jeśli migdały będą nam się zbyt mocno przypiekać można przykryć blachę papierem do pieczenia. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.

    Oba placki można piec razem w piekarniku (w termoobiegu), jeśli macie dwie takie same formy. Placki pozostawić do ostygnięcia.

    Kiedy placki stygną przygotowujemy masę kremową. Jedną szklankę mleka gotujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. Drugą miksujemy z mąką i żółtkami i dodajemy do gotującego się mleka, zagotowujemy i odstawiamy do przestygnięcia.

    Miękkie masło ucieramy na puch, następnie stopniowo dodajemy ostudzony budyń, cały czas miksujemy na niskich obrotach, dodajemy aromat migdałowy i delikatnie mieszamy. Można masę przełożyć na chwilę do lodówki żeby zgęstniała, ale nie jest to konieczne.
    Ostudzone placki przekładamy masą kremową i chłodzimy 3h w lodówce, najlepiej schłodzić całą noc.


    SMACZNEGO!

Porady

Zbyt długie wyrabianie ciasta skutkuje twardością 2 Formy 38x21cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować