Ciasto Pani pychotka

  • wyświetlono: 302 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Ciasto Pani pychotka inaczej walewska, to prawdziwa kwintesencja smaku. Delikatna beza, czarna porzeczka, kruche ciasto i chrupiące migdały... Jak można się oprzeć tym smakom? Ja nie wiem... ja po prostu to jem!

14955768_575784525943727_2662356901630435035_n
  • 22 porcje
  • Średni

Składniki

Ciasto:
500 g mąki pszennej (3 szklanki minus 1 łyżka)
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
200 g masła
6 żółtek

Beza:
6 białek
1 i 1/2 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Masa kremowa:
500 ml mleka (2 szklanki)
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
3 łyżki cukru
16 g cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
200 g masła
kilka kropli aromatu migdałowego

Pozostałe:
450 g dżemu z czarnej porzeczki
100 g płatków migdałowych

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Pani pychotka

  • Pani pychotka1. Pierwszym krokiem jest przygotowanie ciasta kruchego. Wszystkie podane składniki na ciasto kruche szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy do lodówki.

    Gdy ciasto jest w lodówce przygotowujemy bezę.

    Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier (małymi partiami), cały czas mieszając mikserem. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać drewnianą lub sylikonową szpatułką.

    Przygotowujemy równe foremki do pieczenia. Wykładamy papierem do pieczenia, następnie wykładamy jedną porcję wcześniej przygotowanego ciasta. Ciasto nakłuwamy widelcem i wykładamy połową dżemu z czarnej porzeczki, na dżem wykładamy połowę masy bezowej, na masę bezową sypiemy połowę migdałów. Tak samo przygotowujemy drugą foremkę.

    Piec w piekarniku rozgrzanym do 175ºC (termoobieg) przez około 40 minut. Jeśli migdały będą nam się zbyt mocno przypiekać można przykryć blachę papierem do pieczenia. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.

    Oba placki można piec razem w piekarniku (w termoobiegu), jeśli macie dwie takie same formy. Placki pozostawić do ostygnięcia.

    Kiedy placki stygną przygotowujemy masę kremową. Jedną szklankę mleka gotujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. Drugą miksujemy z mąką i żółtkami i dodajemy do gotującego się mleka, zagotowujemy i odstawiamy do przestygnięcia.

    Miękkie masło ucieramy na puch, następnie stopniowo dodajemy ostudzony budyń, cały czas miksujemy na niskich obrotach, dodajemy aromat migdałowy i delikatnie mieszamy. Można masę przełożyć na chwilę do lodówki żeby zgęstniała, ale nie jest to konieczne.
    Ostudzone placki przekładamy masą kremową i chłodzimy 3h w lodówce, najlepiej schłodzić całą noc.


    SMACZNEGO!

Porady

Zbyt długie wyrabianie ciasta skutkuje twardością
2 Formy 38x21cm

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastomigdałybezasłodkościporzeczkikrucheciastołakocieczarnaporzeczkaciastobezowe

Komentarze

Podobne przepisy

Familijna pychotka

Dodane przez: 2milutka

Ciasto "Familijna pychotka"

To ciasto to mój osobisty faworyt...

image-12uuy6n

Dodane przez: EsmeraldaZeSmakiem

Ciasto "Pani Walewska"

Ciacho jest przepyszne! Kruche...

Pani Walewska

Dodane przez: ewiczka2304

Ciasto Pani Walewska

Moja wariacja na temat tradycyjnego...

Pychotka

Dodane przez: Goszka

Ciasto Pychotka

Nie bez powodu to ciasto nosi nazwę...

Pani Walewska

Dodane przez: Skotka

Ciasto Pani Walewska

Pyszne ciasto na każdą okazję.

Pani Walewska

Dodane przez: bogusia82

Ciasto Pani Walewska

Pyszne ciasto kruche z powidłami...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE