Ciasto owsiane z czekoladą i orzechami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Przepis pochodzi od Mistrza Cukiernictwa Lidla :)Gazetkę znalazłam podczas zakupów w tamtejszym sklepie.Ciacho piecze się długo, ale nie szkodzi.Jest pyszne!Smakuje super nawet 2-3 dni po upieczeniu.Tortownica o średnicy 24 cm

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • 250 g płatków owsianych
    400 ml zagotowanego mleka
    120 g masła
    200 g cukru trzcinowego
    80 g mąki
    3 jajka
    1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    150 g posiekanych orzechów włoskich
    100 g gorzkiej czekolady, minimum 70%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto owsiane z czekoladą i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki owsiane zalać zagotowanym mlekiem.
    Odstawić 10 minut do zaparzenia.
    Po tym czasie dodać masło i połowę cukru. Wymieszać.
    Jajka ubić z resztą cukru. Płatki owsiane dodawać stopniowo do masy jajecznej.
    W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, sodę i proszek do pieczenia, a następnie dodać do wcześniej przygotowanej masy.
    Dodać posiekaną czekoladę i 2/3 posiekanych orzechów. Wymieszać.
    Przełożyć do tortownicy. Wierzch posypać resztą orzechów.
    Piec w temperaturze 180 stopni 40-50 minut.
    Trzeba sprawdzać patyczkiem, bo ciasto kapryśne.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować