Przepis pochodzi od Mistrza Cukiernictwa Lidla :)Gazetkę znalazłam podczas zakupów w tamtejszym sklepie.Ciacho piecze się długo, ale nie szkodzi.Jest pyszne!Smakuje super nawet 2-3 dni po upieczeniu.Tortownica o średnicy 24 cm
2 godz. 10 min
Składniki:
250 g płatków owsianych
400 ml zagotowanego mleka
120 g masła
200 g cukru trzcinowego
80 g mąki
3 jajka
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
150 g posiekanych orzechów włoskich
100 g gorzkiej czekolady, minimum 70%
Ciasto owsiane z czekoladą i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płatki owsiane zalać zagotowanym mlekiem.
Odstawić 10 minut do zaparzenia.
Po tym czasie dodać masło i połowę cukru. Wymieszać.
Jajka ubić z resztą cukru. Płatki owsiane dodawać stopniowo do masy jajecznej.
W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, sodę i proszek do pieczenia, a następnie dodać do wcześniej przygotowanej masy.
Dodać posiekaną czekoladę i 2/3 posiekanych orzechów. Wymieszać.
Przełożyć do tortownicy. Wierzch posypać resztą orzechów.
Piec w temperaturze 180 stopni 40-50 minut.
Trzeba sprawdzać patyczkiem, bo ciasto kapryśne.
Smacznego!
Komentarze