Ciasto owocowe z lodówki na upalne dni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło ucieramy na gładką masę, dodajemy kakao i kawę zbożową. żółtka należy oddzielić od białek Dodajemy stopniowo cukier i po jednym żółtku. Następnie po łyżce dodajemy mąkę zmieszana z proszkiem do pieczenia. Z białek i szczypty soli ubijamy pianę. Dodajemy 2 łyżki cukru. Gdy piana będzie sztywna dodajemy po łyżce do ciasta i delikatnie mieszamy. Masę wlewamy do silikonowej okrągłej foremki o średnicy 25 cm i pieczemy w temp. 170 stopni około35 minut.
Gdy ciasto przestygnie kroimy je na dwa równe blaty. śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. na koniec dodajemy pokruszona czekoladę. i rozpuszczona wcześniej żelatynę. Na jeden blat wykładamy pokrojone truskawki i banany i wykładamy 3/4 masy Przykrywamy ja drugim blatem i smarujemy wierzch. Posypujemy starta czekoladą i ozdabiamy świeżymi listkami mięty lub melisy.
Porady
Ciasto należy odstawić najlepiej na 2 godziny do lodówki. Na drugi dzień jest jeszcze lepsze.
Komentarze