Ciasto Orzeszkowy Lion

4.5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szukasz pomysłu na świąteczne ciasto, oto przepis dla Ciebie a co najważniejsze ciasto bez pieczenia.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 250 g herbatników kakaowych
    • 40 g ryżu preparowanego
    • 460 g masy kajmak
    • 200 g orzeszków ziemnych prażonych
    • 2 galaretki przezroczyste
    • 660 ml śmietany 30%
    • 500 g mascarpone
    • ½ szk. cukru pudru
    • 100 g batona Lion
    • ½ szk. mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto orzeszkowy lion - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciastka 1. Na dnie formy układam połowę herbatników namoczonych w mleku.
  • masa 2. Orzeszki kruszę, 50 g odstawiam na bok a pozostałe wsypuje do miski, dodaję ryż preparowany oraz masę kajmak, dokładnie mieszam łyżką. Połową masy smaruję herbatniki.
    Galaretki rozpuszczam w jednej szk. gorącej wody i studzę.
  • masa 3. Śmietany wlewam do naczynia miksującego, miksuję mikserem, dodaję mascarpone, cukier puder i na koniec wlewam galaretki.
  • masa 4. Połowę masy wykładam na masę kajmakową, przykrywam masę pozostałymi herbatnikami namoczonymi w mleku, smaruję ciastka pozostałą masą kajmak i ponownie wykładam masę śmietankową.
  • orzeszki 5. Batony Lion ścieram na tarce o dużych oczkach, łączę pozostałymi orzeszkami i posypuję wierzch ciasta.
  • ciasto 6. Ciasto chłodzę w lodówce dwie godziny.
    Gotowe.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować