Szukasz pomysłu na świąteczne ciasto, oto przepis dla Ciebie a co najważniejsze ciasto bez pieczenia.
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
• 250 g herbatników kakaowych
• 40 g ryżu preparowanego
• 460 g masy kajmak
• 200 g orzeszków ziemnych prażonych
• 2 galaretki przezroczyste
• 660 ml śmietany 30%
• 500 g mascarpone
• ½ szk. cukru pudru
• 100 g batona Lion
• ½ szk. mleka
Ciasto orzeszkowy lion - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na dnie formy układam połowę herbatników namoczonych w mleku.
2.Orzeszki kruszę, 50 g odstawiam na bok a pozostałe wsypuje do miski, dodaję ryż preparowany oraz masę kajmak, dokładnie mieszam łyżką. Połową masy smaruję herbatniki.
Galaretki rozpuszczam w jednej szk. gorącej wody i studzę.
3.Śmietany wlewam do naczynia miksującego, miksuję mikserem, dodaję mascarpone, cukier puder i na koniec wlewam galaretki.
4.Połowę masy wykładam na masę kajmakową, przykrywam masę pozostałymi herbatnikami namoczonymi w mleku, smaruję ciastka pozostałą masą kajmak i ponownie wykładam masę śmietankową.
5.Batony Lion ścieram na tarce o dużych oczkach, łączę pozostałymi orzeszkami i posypuję wierzch ciasta.
6.Ciasto chłodzę w lodówce dwie godziny.
Gotowe.
Smacznego.
Komentarze