Ciasto orzechowo żurawinowe

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób

Proste i smaczne ciasto bez pieczenia.

  • 40 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • herbatniki Petit Beurre białe - 200 g
    herbatniki Petit Beurre kakaowe - 200 g
    budynie śmietankowe - 2 opak
    cukier - 2 łyżki
    mleko -0,75 l
    masło - 82 % - 200 g
    serek homogenizowany waniliowy 200g
    dżem malinowy - 280 g
    orzechy arachidowe w karmelu - 200 g
    żurawina suszona - 70 g
    sezam - 2 łyżki
    miód - 3 łyżki
    czekolada gorzka - 100 g
    śmietanka kremówka - 20 ml
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Herbaty

Ciasto orzechowo żurawinowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odlać szklankę mleka, resztę przelać do rondla, dodać cukier zagotować.
    Proszek budyniowy rozmieszać z pozostałym mlekiem, wlać budyń na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia, ostudzić.
  • 2. Miękkie masło utrzeć, dodając po łyżce zimnego budyniu, dalej ucierać.
    Do masy budyniowej dodać również serek waniliowy, dokładnie wymieszać.
  • 3. Składanie ciasta:
    Dno blachy na metrowiec, wyłożyć herbatnikami kakaowymi
    masa budyniowa
    herbatniki białe
    masa budyniowa
    herbatniki kakaowe
    połowę dżemu malinowego
    herbatniki białe
    reszta dżemu i herbatniki kakaowe.
  • 4. Polewa:
    Śmietankę kremówkę przelać do rondla, dodać czekoladę, podgrzewać na wolnym ogniu do rozpuszczenia czekolady.
  • Ciasto orzechowo żurawinowe 5. Sezam podprażyć na suchej patelni, ostudzić.
    Orzechy przełożyć do garnuszka, dodać miód, podgrzać mieszając.
    Wierzch ciasta polać polewą czekoladową, posypać orzechami, żurawiną i sezamem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Orzechy Sery Sezam Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować