Ciasto orzechowo żurawinowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Odlać szklankę mleka, resztę przelać do rondla, dodać cukier zagotować.
Proszek budyniowy rozmieszać z pozostałym mlekiem, wlać budyń na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia, ostudzić.
2.Miękkie masło utrzeć, dodając po łyżce zimnego budyniu, dalej ucierać.
Do masy budyniowej dodać również serek waniliowy, dokładnie wymieszać.
3.Składanie ciasta:
Dno blachy na metrowiec, wyłożyć herbatnikami kakaowymi
masa budyniowa
herbatniki białe
masa budyniowa
herbatniki kakaowe
połowę dżemu malinowego
herbatniki białe
reszta dżemu i herbatniki kakaowe.
4.Polewa:
Śmietankę kremówkę przelać do rondla, dodać czekoladę, podgrzewać na wolnym ogniu do rozpuszczenia czekolady.
5.Sezam podprażyć na suchej patelni, ostudzić.
Orzechy przełożyć do garnuszka, dodać miód, podgrzać mieszając.
Wierzch ciasta polać polewą czekoladową, posypać orzechami, żurawiną i sezamem.
Komentarze