Ciasto orzechowo-serowe z brzoskwiniami

  • wyświetlono: 584 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Ciasto kruche z warstwą orzechową, brzoskwiniami, warstwą sera z serków homogenizowanych oraz kruszonką. Ciasto ma ciekawy smak i ładnie reprezentuje się na stole. Polecam przepis.

WIN_20191026_13_23_05_Pro (2)
  • 26 porcje
  • 70min
  • Średni

Składniki

Ciasto:
- 3 szklanki (250ml)mąki pszennej,
- 3 duże jajka,
- 250 g margaryny,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 czubate łyżki cukru pudru.
Masa orzechowa:
- 3 szklanki łupanych orzechów włoskich,
- 3/4 szklanki mleka,
- 3 łyżki cukru kryształu,
- 2 duże jajka,
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki masła.
Masa serowa:
- 900 g serka homogenizowanego waniliowego ( 6 opakowań po 150g),
- 6 dużych jajek,
- 1/2 szklanki cukru kryształu,
- 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
- duża puszka brzoskwiń w syropie.

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto orzechowo-serowe z brzoskwiniami

  • Ciasto orzechowo-serowe z brzoskwiniami1. Ciasto:
    Na stolnicę przesiewamy mąkę i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy margarynę i siekamy nożem. Następnie dodajemy jajka, cukier i zagniatamy ciasto. Większą połówkę ciasta rozwałkowujemy i wkładamy do wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem blaszki (26x36). Mniejszą część zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika na ok. 30 min.
  • Ciasto orzechowo-serowe z brzoskwiniami2. Masa orzechowa:
    Orzechy mielimy. Masło, mleko, cukier zagotowujemy i zestawiamy z ognia. Do gorącej masy dodajemy orzechy i mieszamy. Masę studzimy, dodajemy żółtka, proszek do pieczenia oraz pianę z białek. Całość delikatnie mieszamy.
    Masę wykładamy na ciasto.
  • Ciasto orzechowo-serowe z brzoskwiniami3. Masa serowa:
    Całe jajka miksujemy z cukrem. Do serka homogenizowanego dodajemy jajka z cukrem, przesianą mąkę ziemniaczaną. Całość miksujemy do połaczenia się składników.
    Na masie orzechowej układamy odsączone z syropu, pokrojone na mniejsze części brzoskwinie. Następnie wylewamy masę serową.
  • Ciasto orzechowo-serowe z brzoskwiniami4. Schłodzoną część ciasta ścieramy na ser.
    Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy ok. 75min.

Porady

Ciasto wykładamy z blaszki po wystudzeniu i posypujemy cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciasto urodzinoweciasto orzechowesernik z orzechamiCiasto serowo-orzechoweciasto orzechowo-serowe

Komentarze

Podobne przepisy

anastazja

Dodane przez: viki2903

CIASTO SEROWO-ORZECHOWE SIOSTRY ANASTAZJI

Połączenie lekkiego orzechowego...

image-026pr6g

Dodane przez: paulette17

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

Puszyste i lekko wilgotne ciasto...

image-01fg1k1

Dodane przez: beniawojt

Ciasto piernikowo-serowe z polewą orzechową

Pyszne połączenie ciasta piernikowego...

ciasto

Dodane przez: dziewczyna_z_kodeksem

Szybkie ciasto z brzoskwiniami

Idealne ciasto z każdym gatunkiem...

Ciasto z brzoskwiniami

Dodane przez: Skotka

Ciasto z brzoskwiniami

Bardzo lubimy ciasta z owocami....

Ciasto orzechowo-serowe

Dodane przez: Świeca Urszula

Ciasto orzechowo-serowe

Pyszne ciasto rozpływa się w ustach....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE