Ciasto orzechowo-serowe

0 (0 ocen)

Idealne ciasto do kawy.

Składniki:

  • CIASTO SEROWE:
    60 dag twarogu
    30 dag cukru pudru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka proszku do pieczenia
    1/2 kostki margaryny
    4 jaja
    bakalie
    CIASTO ORZECHOWE:
    10 dag zmielonych orzechów włoskich
    1/2 kostka margaryny
    6 jaj
    1 szklanka cukru
    1/2szklanka maki pszennej
    1/2 szklanka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    KREM:
    1 śmietana kremówka
    2 serki waniliowe
    galaretka cytrynowa lub pomarańczowa

Ciasto orzechowo-serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO SEROWE:
    Margarynę ucieramy z cukrem,dodając żółtka,twaróg,mąkę i proszek do pieczenia, bakalie. Na koniec do masy dodajemy ubite białka.Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
    CIASTO ORZECHOWE:
    Margarynę roztapiamy i studzimy.
    Białka ubijamy,dodajemy do nich cukier,nastepnie żółtkai mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy z orzechami i margaryną. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach.
    KREM:
    Ubijamy kremówkę,dodając powoli serki i wystudzoną galaretkę.


    Ciasto orzechowe przekrawamy w poprzek. Dolną część smarujemy 1/2 kremu,przykrywamy ciastem serowym, następnie wykładamy resztę kremu i przykrywami drugą częścia ciasta orzechowego.

Komentarze

Podobne przepisy