Ciasto orzechowo – kokosowe z jabłkami i śmietanką

  • wyświetlono: 1354 |
  • dodany do książki kucharskiej: 17 |
  • polecenia: 1

Wykwintne ciasto, składające się z wielu smacznych warstw, które tworzą coś wyjątkowego. Ciasto choć pracochłonne warte jest aby go zrobić. Idealne zarówno na święta jak i różne uroczyste okazje. Orzechy, kokos i jabłka dostarczą nam wielu odżywczych wartości, a więc słodycz z witaminami:)))

juchab
  • 70min

Składniki

Blaszka o wymiarach 25 x 40 cm:
Biszkopt orzechowy:
4 białka
8 żółtek
1 szklanka cukru
250 g mielonych włoskich orzechów
1,5 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Beza kokosowa:
8 białek
1 szklanka cukru
200 g kokosu
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:
1200g obranych jabłek
3 łyżki cukru
2 galaretki cytrynowe
½ szklanki wody
Paczka okrągłych biszkoptów

Krem śmietanowo – waniliowy:
330ml śmietany 30%
400g serka homogenizowanego waniliowego np. Danio
½ szklanki wody
4 łyżki cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto orzechowo – kokosowe z jabłkami i śmietanką

  • 1. Biszkopt orzechowy: Białka ubić na sztywno, następnie dodawać partiami cukier. Ucierać do powstania gładkiej, lśniącej piany. Zmniejszyć obroty miksera do ubitej masy dodawać po jednym żółtku. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać orzechy połączone z kakao i proszkiem, delikatnie wymieszać łyżką. Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 2. Beza kokosowa: Białka ubić na sztywno, następnie dodawać partiami cukier. Ucierać do powstania gładkiej, lśniącej piany. Wsypać kokos wymieszany z proszkiem do pieczenia, delikatnie zamieszać łyżką. Bezę wyłożyć na ciasto orzechowe. Piec ok. 30 – 40 minut w 180 stopniach, do lekkiego zrumienienia. Wystudzić.
  • 3. Masa jabłkowa: Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka o podlać wodą, wsypać cukier i prażyć do momentu aż zmiękną. Po tym czasie dać galaretki w proszku i mieszać do ich rozpuszczenia. Jeszcze ciepłe jabłka przełożyć na ciasto, od razu na wierzchu ułożyć biszkopty.
  • 4. Krem śmietanowo – waniliowy: Żelatynę namoczyć w ¼ szklanki zimnej wody, następnie wlać pozostałe ¼ szklanki wrzącej wody. Schłodzić. Śmietanę ubić, gdy będzie sztywna dodać cukier, następnie cały czas miksując dodawać po łyżce serka. Całość dokładnie zmiksować. Na koniec ubijania wlewać powoli chłodną żelatynę. Krem wyłożyć na zimne jabłka z biszkoptami. Dowolnie udekorować.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylaciasta z owocamiciasta z orzechamiciasta z kokosemciasta z masamicista z jabłkami

Komentarze

Podobne przepisy

CIASTO ORZECHOWE Z JABŁKAMI

Dodane przez: Babcia Tereska

CIASTO ORZECHOWE Z JABŁKAMI

Ciasto z dwoma ciastami, orzechowym...

Cynamonowo-orzechowe ciasto z jabłkami i gruszkami

Dodane przez: edytaha

Ciasto cynamonowo-orzechowe z jabłkami i...

Aromatyczne i pyszne ciasto wymyślone...

Ciasto orzechowe z jabłkami

Dodane przez: Bożena1960

Ciasto orzechowe z jabłkami

Polecam dzisiaj smaczne ciasto...

Ciasto z jabłkami

Dodane przez: kuchareczka93

Ciasto z jabłkami w galaretce i masą orzechową

Przepis ten ma około 30 lat. Za...

orzechowe z jabłkami

Dodane przez: agus11013

CIASTO ORZECHOWE Z JABŁKAMI

Idealne ciasto na jesień orzechy,...

UCIERANE ciasto z jabłkami i orzechowa posypka

Dodane przez: Magster

UCIERANE CIASTO Z JABŁKAMI I ORZECHOWĄ POSYPKĄ

Wyśmienite ciasto, proste w wykonaniu...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE