Ciasto orzechowo – kawowo - kajmakowe z kremem serowym

  • wyświetlono: 2579 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Od dawna wiadomo, że orzechy i kawa doskonale do siebie pasują. A jeśli do tego dołożymy delikatny krem i karmel to uzyskamy niesamowicie pyszne ciasto! Polecam!!!!!

juchab
  • 40min

Składniki

Blaszka o wymiarach 25x40cm
Biszkopt orzechowy:
4 jajka
5 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mąki
250g orzechów włoskich zmielonych

Biszkopt kawowy:
4 jajka
5 łyżek cukru
4 łyżki mąki
3 łyżki oleju
1łyżka mielonej sypkiej kawy
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa :
330 ml śmietany 30%
700g białego zmielonego sera z wiaderka
3 łyżki cukru pudru
7 łyżeczek żelatyny

Dodatkowo:
Likier amaretto lub inny dowolny alkohol lub kawa z mlekiem do nasączenia
1 puszka masy kajmakowej
7 łyżek dżemu z czarnej porzeczki lub malinowy

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto orzechowo – kawowo - kajmakowe z kremem serowym

  • 1. Biszkopt orzechowy: Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier. Zmniejszyć obroty miksera do ubitej masy dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać orzechy połączone z bułką, mąką i proszkiem, delikatnie wymieszać łyżką. Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Upiec na złoty kolor, do suchego patyczka w 180 stopniach. Biszkopt delikatnie nasączyć likierem amaraetto .
  • 2. Biszkopt kawowy: Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier. Zmniejszyć obroty miksera do ubitej masy dodawać po jednym żółtku, następnie cały czas ubijając wlewać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać przesianą mąkę z proszkiem i kawę, ciasto delikatnie wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w 180 stopniach przez ok. 15 - 20 min Gdy ciasto się upiecze to boki ciasta będą lekko odchodzić od formy.
  • 3. Masa serowa : Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody. Śmietanę ubić, gdy będzie sztywna dodać cukier, następnie cały czas miksując dodawać po łyżce ser. Całość dokładnie zmiksować na wolnych obrotach. Na koniec ubijania wlewać powoli chłodną żelatynę.
  • 4. Przełożenie:
    Ciasto orzechowe posmarować dżemem, wyłożyć większą część kremu serowego. Przykryć biszkoptem kawowym, który należy posmarować kajmakiem i pozostałym kremem. Wierzch dowolnie udekorować.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakimama_mnie_nauczylaorzechyciasta z orzechamiciasta z masamiciasta rzekładane

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik kajmakowy w cieście orzechowym

Dodane przez: Mniam1

Sernik kajmakowy w cieście orzechowym

Sernik kajmakowy w cieście orzechowym...

Ciasto orzechowe z masą kawową

Dodane przez: bietka

Ciasto orzechowe z masą kawową

Bardzo pyszne ciacho dla miłośników...

Ciasto z kremem orzechowym

Dodane przez: czarrna

Ciasto z kremem orzechowym

Odchudzone ciasto :)

CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM ORZECHOWYM

Dodane przez: magdzia44448

CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM ORZECHOWYM

Pyszne ciasto marchewkowe idealnie...

ciasto

Dodane przez: katrinaM24

Ciasto kawowo-bezowe z kremem

składa się z kakaowego ciasta,...

orzechowa pychotka

Dodane przez: Bożena Z.

Ciasto orzechowe z kremem budyniowym.

Orzechowiec-czyli orzechowy biszkopt...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE