Ciasto orzechowo-jabłkowe na kawowym biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier. Zmniejszyć obroty miksera, dodawać po jednym żółtku, następnie po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać przesiane mąki z proszkiem i kawę, ciasto delikatnie wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 190stC ok. 20 min Gdy ciasto się upiecze to boki ciasta będą lekko odchodzić od formy. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika opuścić w brytfance na podłogę lub kuchenkę z ok. 30 cm wysokości. Zimny przekroić na 2 części.
2.Masa orzechowa: Śmietanę zagotować z cukrem waniliowym. Jajko ubić z cukrem na puszystą masę, na koniec wsypać mąkę i wlać mleko, wymieszać. Roztwór wlać do gotującej się śmietany. Chwilę pogotować cały czas mieszając, na koniec wsypać orzechy. Gotować do powstania jednolitej masy. Zimny orzechowy budyń utrzeć z masłem, na puszystą masę.
3.Masa jabłkowa: Obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do rondelka podlać wodą i uprażyć. Na koniec wsypać galaretkę i cukier, dokładnie wymieszać do ich całkowitego rozpuszczenia się. Na koniec można również dodać cynamon.
4.Lukier: Cukier puder zalać wrzącą wodą dokładnie rozetrzeć, do powstania jednolitego lukru.
5.Przełożenie:
Na pierwszą część biszkoptu wyłożyć chłodną masę jabłkową. Przykryć pozostałym biszkoptem. Rozsmarować na nim masę orzechową, na niej ułożyć herbatniki. Polać je lukrem i posypać kokosem. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień, gdy herbatniki zmękną.
Komentarze