ciasto orzechowo-dyniowe

0 (0 ocen)

Pyszne lekko wilgotne ciasto z dynią piżmową i orzechami polane domowym sosem toffi.

Składniki:

  • ciasto:
    300 g dyni piżmowej
    szklanka zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
    szklanka cukru pudru
    łyżeczka proszku do pieczenia
    150 g mąki pszennej typ 405
    50 mąki kokosowej
    3-4 łyżki syropu cytrusowo-korzennego lub kilka kropel aromatu pomarańczowego
    szczypta soli
    7 jajek

    sos toffi:
    3/4 szklanki ciemnego cukru muscovado
    szczypta soli
    łyżka masła
    330 ml słodkiej śmietanki 30%

Ciasto orzechowo-dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dynię ścieramy na drobnym oczku 1. PRZYGOTOWANIE CIASTA:
    Do drobno startej dni dodajemy zmielone orzechy.
  • przesiana mąką pszenna, kokosowa i proszek do pieczenia. 2. Przesianą mąkę dodajemy do marchewki i orzechów. Wszystko razem mieszamy.
  • 3. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy mikserem z syropem cytrusowym.
  • 4. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Usztywniamy je cukrem pudrem.
  • 5. Masę żółtkową mieszamy z suchymi składnikami. Następnie delikatnie łączymy z pianą z białek. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy w 180 stopniach C około 55-60 minut.
  • Cukier podgrzewamy ciągle mieszając około 10-15 minut 6. PRZYGOTOWANIE SOSU:
    Cukier przesypujemy do rondelka. Dodajemy masło i sól. Podgrzewamy aż masło się rozpuści. Wlewamy śmietankę. Doprowadzamy do zagotowania. Sos podgrzewamy jeszcze około 10-15 minut, ciągle mieszamy, żeby się nie przypalił. Studzimy.
  • 7. Upieczone ciasto przekładamy na paterę. Polewamy ostudzonym sosem toffi. Ozdabiamy połówkami orzechów włoskich.

Porady

Przepis na domowy syrop cytrusowo-korzenny: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/syrop-cytrusowo-korzenny Tak przygotowany sos toffi świetnie komponuje się również z innymi deserami np. goframi, lodami, kawą itp.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy