Ciasto orzechowo-dyniowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Często wykorzystuję dynię, też na słodko.

Składniki:

  • ● 1,5 szkl. zmielonych orzechów włoskich + garść na wierzch
    ● 1 szkl. startego miąższu dyni
    ● 1 szkl. cukru
    ● 1 szkl. mąki pszennej
    ● 1,5 łyżki mąki ziemn.
    ● 4 jajka
    ● 2 łyżki miodu
    ● 0,5 szkl. oleju
    ● 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 5 dag gorzkiej czekolady
    ● po 5 dag rodzynek i suszonej żurawiny
    ● tłuszcz i bułka do formy
    Oraz: 10 dag czekolady
    ● łyżeczka masła

Ciasto orzechowo-dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno, dodając cukier. Nadal ubijając, dodajemy po żółtku i miód. Wsypujemy orzechy, dodajemy dynię i mąki przesiane z proszkiem. Wlewamy olej, mieszamy. Dodajemy posiekaną czekoladę, rodzynki i żurawinę. Mieszamy.
  • 2. Ciasto wlewamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą keksówki (35x12 cm). Pieczemy ok. godziny w temperaturze 180 °C. Studzimy.
  • 3. Czekoladę z masłem roztapiamy. Polewamy ciasto, posypujemy orzechami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2013

Komentarze

Podobne przepisy