Ciasto orzechowe ze śliwkami

0 (0 ocen)

Szybkie ciasto orzechowe ze śliwkami, które idealnie smakuje o każdej porze roku :)

Składniki:

  • tortownica - średnica 26cm

    ciasto: 150g miękkiego masła w temp. pokojowej , 150g cukru, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 2 duże jajka, 230g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 100g mielonych orzechów
    na wierzch: 500g mrożonych lub świeżych śliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto orzechowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i orzechami. Masło ucierać z cukrem i cukrem wanilinowym przez około 3 minuty na najwyższych obrotach.
  • 2. Następnie zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać po jednym jajku. Po każdym dodaniu ucierać przez około 40 sekund, aż składniki się połączą w jednolitą masę.
    Do maślanej masy dodać mąkę i dokładnie wymieszać (ciasto jest dość gęste).
  • 3. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i wyrównać.
    Śliwki przepołowić i usunąć pestki, następnie połówki jeszcze raz przekroić na pół. Owoce poukładać na wierzchu ciasta skórką do dołu i wstawić je do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około godzinę.
    Gdy ciasto ostygnie, oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Orzechy Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować