Ciasto orzechowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i orzechami. Masło ucierać z cukrem i cukrem wanilinowym przez około 3 minuty na najwyższych obrotach.
2.Następnie zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać po jednym jajku. Po każdym dodaniu ucierać przez około 40 sekund, aż składniki się połączą w jednolitą masę.
Do maślanej masy dodać mąkę i dokładnie wymieszać (ciasto jest dość gęste).
3.Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i wyrównać.
Śliwki przepołowić i usunąć pestki, następnie połówki jeszcze raz przekroić na pół. Owoce poukładać na wierzchu ciasta skórką do dołu i wstawić je do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około godzinę.
Gdy ciasto ostygnie, oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze