Ciasto orzechowe ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

pyszne ciasto na jesienne wieczory

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:

    jajko
    3/4 szklanki mleka
    170 g miękkiego masła
    1 łyżka octu
    2 1/4 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 szklanki cukru
    Nadzienie

    2 łyżki soku z cytryny
    ok. 3/4 szklanki cukru
    3 łyżki mąki kukurydzianej
    ok. 400 g śliwek węgierek, waga już bez pestek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto orzechowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki przełóż do rondelka,dodaj cukier i mąkę wymieszaj. Rondelek postaw na średnim ogniu i podsmażaj do momentu aż śliwki zrobią się miękkie, i lekko zgęstnieję. Na koniec dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Odstaw na bok.
    W misce wymieszaj mleko z octem i odstaw na ok. 3-5 minut. Po tym czasie wbij jajko i dokładnie wymieszaj.
    Z mąki, masła i cukru wyrób kruszonkę, odłóż tak ok . 1/2 szklanki na bok.
    Do pozostałej kruszonki dodaj resztę suchych składników. Następnie dodaj ubite mleko i wymieszaj.
  • 2. Część ciasta wyłóż do natłuszczonej blaszki, na ciasto wyłóż śliwki, a na śliwki pozostałe ciasto.
    Posyp kruszonką.
    Ciasto piecz w 180 C. przez ok. 50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować