Ciasto orzechowe z powidłami

4.91 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Bardzo często piękę, ale nie tylko dlatego, że bardzo lubię. Mój 21-letni syn Dawid jest strasznym łasuchem.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 4 szklanki mąki
    ● 1,5 kostki margaryny (np. Kasi)
    ● 3/4 szklanki cukru pudru
    ● 6 żółtek
    ● 1 op. (16 g) proszku do pieczenia
    ● 1 op. cukru waniliowego
    Do przełożenia:
    ● 1 szklanka cukru
    ● 6 białek
    ● 1 op. kremu karpatka
    ● 1 słoik (250 ml) powideł śliwkowych
    ● 20 dag łuskanych orzechów włoskich
    ● 100 g wódki
    ● polewa czekoladowa na wierzch
Wystaw ocenę:

4.91 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Powidła

Ciasto orzechowe z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy
    ciasto jak na makaron,
    dzielimy na pół i wykładamy
    nim dwie niskie, prostokątne
    formy do pieczenia. Ciasto
    smarujemy powidłami.
  • 2. Białka ubijamy ze szklanką
    cukru na sztywną, błyszczącą
    pianę. Smarujemy nią ciasta
    z powidłami, posypujemy posiekanymi
    orzechami. Pieczemy
    40-50 minut w piekarniku
    nagrzanym do 180 °C.
  • 3. Przygotowujemy krem karpatkowy
    według przepisu podanego
    na opakowaniu. Wlewamy
    wódkę.
  • 4. Na jeden placek wykładamy
    krem karpatkowy, przykrywamy
    drugim plackiem, odwracając
    go uprzednio warstwą orzechowo-
    śliwkową do dołu i polewamy
    polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować