Ciasto orzechowe z lukrem cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PLACEK ORZECHOWY Z LUKREM CYTRYNOWYM również można zrobić z posypką kokosowo-orzechową. 1) Ubij jaja z cukrem tak, jak na kogel mogel. Mąkę przesiej przez sito. 2) Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodę. Dodaj margarynę i utrzyj na puszystą masę. Do utartych z cukrem jajek dodaj stopniowo po łyżce ciasto. Energicznie ucieraj masę. 3) Pod koniec do przygotowanej masy dorzuć rozdrobnionych orzechów i rodzynki i wiórki. Na samym końcu dodaj jabłka i delikatnie wymieszaj całość. Ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem formy i piecz około 50 min w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C. po ostudzeniu udekoruj lukrem cytrynowym i ewentualnie orzechami i wiórkami. Ciasto jest znakomite!!!
Komentarze