Ciasto:
jajka 6 szt.
cukier 250 g
orzechy włoskie zmielone na mączkę 100 g
masło 125 g
mąka pszenna 125 g
mąka ziemniaczana 125 g
proszek do pieczenia 1 kopiasta łyżeczka
Krem :
masło 300 g
cukier 9 łyżek
śmietana kwaśna 22 % 250 ml
ajerkoniak 50-100 ml
dodatkowo : 150 g pokrojonych orzechów włoskich -do posypania ciasta i bułka tarta do wysypania tortownicy
Ciasto orzechowe z kremem o smaku ajerkoniaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek
2.Białka ubijamy na sztywną pianę (ja dodaję łyżeczkę octu) dodajemy partiami cukier i żółtka ciągle ubijając
3.Do ubitej jajecznej masy wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy i wsypujemy mielone orzechy, delikatnie mieszamy
4.Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką okrągłej tortownicy(średnica 28 cm) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 50 minut
5.Upieczone i wystudzone ciasto przecinamy na 3 krążki
6.Masło ucieramy z cukrem dodając po łyżce śmietany, na koniec wlewamy ajerkoniak i łączymy
7.Krążki ciasta smarujemy kremem, również górę, posypujemy pokrojonymi orzechami włoskimi
Komentarze