Ciasto orzechowe z kremem o smaku ajerkoniaku

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

smaczne orzechowe ciasto na każda okazję

  • 1 godz. 20 min

Składniki:


  • Ciasto:
    jajka 6 szt.
    cukier 250 g
    orzechy włoskie zmielone na mączkę 100 g
    masło 125 g
    mąka pszenna 125 g
    mąka ziemniaczana 125 g
    proszek do pieczenia 1 kopiasta łyżeczka
    Krem :
    masło 300 g
    cukier 9 łyżek
    śmietana kwaśna 22 % 250 ml
    ajerkoniak 50-100 ml
    dodatkowo : 150 g pokrojonych orzechów włoskich -do posypania ciasta i bułka tarta do wysypania tortownicy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto orzechowe z kremem o smaku ajerkoniaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek
  • 2. Białka ubijamy na sztywną pianę (ja dodaję łyżeczkę octu) dodajemy partiami cukier i żółtka ciągle ubijając
  • 3. Do ubitej jajecznej masy wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy i wsypujemy mielone orzechy, delikatnie mieszamy
  • 4. Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką okrągłej tortownicy(średnica 28 cm) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 50 minut
  • 5. Upieczone i wystudzone ciasto przecinamy na 3 krążki
  • 6. Masło ucieramy z cukrem dodając po łyżce śmietany, na koniec wlewamy ajerkoniak i łączymy
  • 7. Krążki ciasta smarujemy kremem, również górę, posypujemy pokrojonymi orzechami włoskimi
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować