Ciasto orzechowe z kremem

4.5 (166 ocen)

Pyszne ciasto, polecam!

Składniki:

  • Składniki:
    3 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    20 dkg margaryny
    2 jajka
    2 łyżki miodu
    2 łyżeczki sody
    2 łyżki gorącego mleka

    Masa orzechowa:
    350 g orzechów włoskich
    2 łyżki miodu
    100 g cukru
    120 g masła
    Masa budyniowa:
    100 g cukru
    ½ l mleka
    1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
    1 czubata łyżka mąki pszennej
    250 g margaryny
    1 budyń
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto orzechowe z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę łączymy z cukrem, margaryną i miodem, siekamy na stolnicy. Dodajemy jajka i sodę rozpuszczoną w gorącym mleku. Zagniatamy ciasto. Dzielimy je na połowę i chłodzimy ok. godziny.
  • 2. .Składniki masy orzechowej smażymy w rondlu aż się ładnie podrumienią.
  • 3. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy połową ciasta.
    Na wierzchu rozkładamy masę orzechową i pieczemy 13 minut w temp. 250 stopni.
  • 4. Z drugiej połowy ciasta pieczemy kolejny placek. Przez około 10 minut.
  • 5. Mąkę i cukier rozpuszczamy w ½ szklanki mleka, zagotowujemy. Na reszcie mleka gotujemy budyń. Do gorącego budyniu dodajemy margarynę oraz masę z mąki i cukru. Dokładnie miksujemy.
  • 6. Na pierwszym spodzie wykładamy masę budyniową i przykrywamy ją drugim spodem z masą orzechową. Wstawiamy do lodówki najlepiej na cały dzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować