CIASTO ORZECHOWE Z JABŁKAMI

4.5 (187 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Idealne ciasto na jesień orzechy, smażone jabłka--pycha :) warto zrobić aby później rozkoszować się smakiem :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA CIASTO:
    40 dag maki
    8 jajek
    1 margaryna
    1 szklanka cukru
    30 dag orzechów włoskich --zmielonych
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    SKŁADNIKI NA MASĘ BUDYNIOWĄ:
    2 łyżki cukru
    1/2 litra mleka
    2 łyżka mąki pszennej
    2 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 masło
    DODATKOWO:
    30 dag orzechów włoskich-- posiekanych
    1,5 kg. jabłek
    2 galaretki cytrynowe
    15 dag margaryny
    2 łyżki miodu
    2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto orzechowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWANIE CIASTA:
    Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami na puch.Mąkę przesiać wymieszać z orzechami zmielonymi i proszkiem do pieczenia.Białka ubić na sztywno.
    Mąkę dodajemy na przemian z białkami do masy jajecznej zmniejszając obroty miksera na 1. Ciasto podzielić na trzy części.
    Dwie pieczemy jednakowo na złoty kolor na trzecią robimy masę orzechową:
    30 dag orzechów posiekanych+ margaryna +miód+cukier-rozpuścić w garnku mieszając podsmażyć około 5 minut. Rozłożyć na trzecim placku i dopiero upiec na złoty kolor.Ciasta pieczemy tak około 15-20 minut w 170*
    Blaszka 20/35cm.
    PRZYGOTOWANIE MASY JABŁKOWEJ:
    Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce smażyć aż do odparowania soku.Gdy jabłka są pięknie usmażone dodajemy galaretki, mieszamy aż dobrze się rozpuszczą.
    Gorącymi jabłkami przekładamy dwa jednakowe ciasta kruche, wstawić do lodówki aby jabłka z galaretka zastygły.
    PRZYGOTOWANIE MASY BUDYNIOWEJ:
    Z pół litra mleka odlać trochę ok.1/2 szklanki.Pozostałą część zagotować z 2 łyżkami cukru.
    Do odlanego mleka zimnego wsypujemy mąki i dobrze mieszamy.Wlewamy na gotujące się mleko-gotujemy budyń.Wystudzić.
    Zimny budyń utrzeć z masłem. Gotową masę wykładamy na ciasto kruche i przykrywamy ciastem z orzechami na wierzchu.

Porady

Do masy budyniowej można dodać odrobinę alkoholu lub soku z cytryny

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować