Ciasto orzechowe z jabłkami

0 (0 ocen)

Ciasto jest dość wilgotne za sprawą jabłek. Delikatne i długo zachowuje świeżość.Polecam dla osób które mają nadwyżkę orzechów włoskich.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej

    1 szklanka zmielonych orzechów włoskich

    1 szklanka cukru pudru

    4 jajka

    3 duże jabłka

    2 łyżki kakao

    1 płaska łyżeczka sody

    1 kostka margaryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto orzechowe Ciasto

Ciasto orzechowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.

    Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno.

    Żółtka ucieramy z miękką margaryną i cukrem pudrem. Do utartej, puszystej masy dodajemy wymieszaną mąkę z sodą i kakao- miksujemy do połączenia się składników, oraz dorzucamy zmielone orzechy.

    UWAGA: masa będzie bardzo gęsta.

    Dodajemy do masy białka i delikatnie mieszamy ze sobą. Następnie wrzucamy jabłka i mieszamy (masy będzie dość mało w porównaniu z jabłkami, ale ciasto urośnie).

    Ciasto nakładamy do formy (32×22, albo tortownicy) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy, lekko ugniatamy, aby szczeliny między jabłkami wypełniły się ciastem.

    Wstawiamy do piekarnika nagranego do 180 stopni na 50-60 minut (do tzw. suchego patyczka).

    Wystawione ciasto możemy posypać dodatkowo cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować