Ciasto orzechowe z jabłkami

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne ucierane ciasto z orzechami i jabłkami

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 700 g jabłek
    130 g masła
    8 łyżek cukru
    3 jajka
    1 łyżka cukru waniliowego
    1,5 szklanki mąki tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/3 szklanki mleka
    10 dag mielonych orzechów
    1 cytryna (otarta skórka i sok)
    1 łyżeczka cynamonu
    200 g dżemu morelowego
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dżemy

Ciasto orzechowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka myję, obieram, kroję na ćwiartki, usuwam środki z pestkami. Od wypukłej strony nacinam gęsto i od razu skrapiam sokiem z cytryny, żeby jabłka nie ściemniały.
    Miękkie masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym, w trakcie ucierania dodaję po jednym jajku, cynamon i otartą skórkę z cytryny.
    Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami i dodaję do masy razem z mlekiem. Dokładnie mieszam do połączenia się składników.
  • 2. Tortownicę 24 cm wykładam papierem do pieczenia i wlewam do niej ciasto. Na wierzch układam jabłka nacięciami do góry.
    Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 70 minut (po 30 minutach przykrywam tortownicę folią aluminiową, żeby nie spiec za bardzo jabłek).
  • 3. Ciasto wyciągam z piekarnika i odstawiam do przestygnięcia. W rondelku podgrzewam dżem morelowy i wylewam ciepły dżem na letnie ciasto. Odstawiam do wystygnięcia.
    Orzechówka z jabłkami gotowa, można podawać ją z lodami, bitą śmietaną, można posypać też cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Orzechy

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować