Ciasto orzechowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka myję, obieram, kroję na ćwiartki, usuwam środki z pestkami. Od wypukłej strony nacinam gęsto i od razu skrapiam sokiem z cytryny, żeby jabłka nie ściemniały.
Miękkie masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym, w trakcie ucierania dodaję po jednym jajku, cynamon i otartą skórkę z cytryny.
Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami i dodaję do masy razem z mlekiem. Dokładnie mieszam do połączenia się składników.
2.Tortownicę 24 cm wykładam papierem do pieczenia i wlewam do niej ciasto. Na wierzch układam jabłka nacięciami do góry.
Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 70 minut (po 30 minutach przykrywam tortownicę folią aluminiową, żeby nie spiec za bardzo jabłek).
3.Ciasto wyciągam z piekarnika i odstawiam do przestygnięcia. W rondelku podgrzewam dżem morelowy i wylewam ciepły dżem na letnie ciasto. Odstawiam do wystygnięcia.
Orzechówka z jabłkami gotowa, można podawać ją z lodami, bitą śmietaną, można posypać też cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Smacznego
Komentarze