Ciasto orzechowo - marchewkowe

5 (166 ocen)

  • 60 min

Pyszne ciasto orzechowe - marchewkowe z polewą z serka topionego,skusi dużych i małych łasuchów.

  • 60 min

Składniki:

  • składniki; 2 szklanki mąki,4 jajka,1,5 szklanki cukru,2 szklanki ( mocno ubite) potartej marchewki ok.5 szt.,175 dkg masła lub margaryny,2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej,2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,4 łyżeczki cynamonu,3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich albo laskowych lub migdałów.
    polewa; 100 gr.serka topionego śmietankowy lub kremowy,100 gr.masła,1 szklanka cukru pudru,2 łyżeczki cukru waniliowego.
Wystaw ocenę:

5 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto orzechowo - marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. sposób wykonania; Jajka ubić z cukrem na puszystą masę,dodać potartą marchewkę i wymieszać.Do masy dodać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia,sodą i cynamonem,dodać rozpuszczone i wystudzone masło.Na koniec dodać orzechy i wymieszać.Ciasto przelać do blaszki wysmarowanej i wysypanej tartą bułką o wymiarach ;26/38.
    Pieczemy około 40 - 50 min w 190 -200%.
  • 2. Polewa ; masło rozpuścić i serek ,zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładko.Przestudzoną masą posmarować jeszcze ciepłe ciasto i udekorować.

Porady

czas wykonania jest podany bez czasu pieczenia .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować