Ciasto orzechowe

0 (0 ocen)

Dla wielbicieli orzechów. Ciasto z duża ilością orzechów włoskich i z kremem budyniowym.

Składniki:


  • Biszkopt:
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    5 łyżek mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem budyniowy:
    450 ml mleka
    1 budyń waniliowy na 0,5 l b/c
    4 łyżki cukru
    1 łyżka cukru waniliowego z wanilią
    250 g masła
    Polewa:
    300 g margaryny
    1 i 1/4 szkl cukru pudru
    7,5 łyżki kakao
    7,5 łyżki zimnej wody
    Dodatkowo:
    300 g orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno z cukrem. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku i ubić na sztywna masę. Ubijać na najwolniejszych obrotach i dodawać po łyżce przesianej mąki z proszkiem do pieczenia. Miksować do połączenia się składników. Blachę o wymiarach 36*26 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wylać masę jajeczna i równomiernie rozprowadzić. Włożyć do nagrzanego piekarnika góra-dół na 180 stopni i piec około 20-25 minut. Po upieczeniu ostudzić.
    Krem budyniowy:
    Odlać 0,5 szklanki mleka i rozmieszać w nim budyń. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, wlać rozmieszany budyń i mieszając ponownie zagotować. Gorący budyń przykryć z wierzchu folią spożywczą i ostudzić. Masło utrzeć do białości, dodawać po łyżce zimnego budyniu i utrzeć. Krem równomiernie rozsmarować na biszkopcie.
    Orzechy posiekać nożem i rozsypać po całej powierzchni lekko dociskając w krem.
    Polewa:
    Margarynę rozpuścić ale nie gotować i zdjąć z ognia. Dodać wodę, kakao, cukier puder i dokładnie wymieszać. Mieszając lekko przestudzić i gdy zacznie tężeć wylać na orzechy. Odłożyć w chłodne miejsce do stężenia najlepiej na całą noc.

Porady

Polewa nie może być zbyt gorąca bo rozpuści się krem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować