Ciasto orzechowe

  • wyświetlono: 544 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Coś dla amatorów mocno orzechowego smaku.

Magda Garyga
  • 75min

Składniki

Ciasto kruche:
25 dag mąki
15 dag margaryny
10 dag cukru pudru
2 żółtka
3-4 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Masa orzechowa:
90 dag mielonych orzechów włoskich
1 szkl cukru
2 łyżki masła
1,5 szkl mleka
5 białek.

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto orzechowe

  • 1. Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy do lodówki na 20 min., aby je lekko schłodzić.
  • 2. Zagotowujemy mleko z cukrem i masłem. Następnie wrzącym mlekiem zalewamy orzechy i mieszamy do jednolitej konsystencji. Studzimy. Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z przestudzoną masą orzechową.
  • 3. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki, wylepiamy ranty. Nakładamy masę orzechową. Można posypać kruszonką z masła, cukru i mąki, lub zostawiamy trochę ciasta i pokrojone w paski układamy na wierzchu. Pieczemy około godziny w 175st.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciesezonowe_przysmakimama_mnie_nauczylaorzechy
 

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto Kora orzechowa z brzoskwiniami

Dodane przez: akrobatka22

Ciasto Kora orzechowa z brzoskwiniami

Zrobiłam po raz pierwszy. Rodzina...

Kora orzechowa

Dodane przez: AnkaFiranka

Ciasto Kora orzechowa

Ciasto, które skradło nie jedno...

Kora dębu / Kora orzechowa

Dodane przez: anjaa

Ciasto Kora dębu / Kora orzechowa

Oryginalne ciasto kora dębu to...

ciasto orzechowe cappuccino

Dodane przez: katrinaM24

ciasto Orzechowe Cappucino

Jest to przekładaniec składający...

Ciasto orzechowe

Dodane przez: Halina1

Ciasto orzechowe

Bardzo smaczne

Orzechowe ciasto

Dodane przez: Dolcevitainmykitchen

Orzechowe ciasto

Przepyszne orzechowe ciasto na...