Ciasto kruche:
25 dag mąki
15 dag margaryny
10 dag cukru pudru
2 żółtka
3-4 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa orzechowa:
90 dag mielonych orzechów włoskich
1 szkl cukru
2 łyżki masła
1,5 szkl mleka
5 białek.
Sposób przygotowania przepisu:
Ciasto orzechowe
1.
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy do lodówki na 20 min., aby je lekko schłodzić.
2.
Zagotowujemy mleko z cukrem i masłem. Następnie wrzącym mlekiem zalewamy orzechy i mieszamy do jednolitej konsystencji. Studzimy. Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z przestudzoną masą orzechową.
3.
Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki, wylepiamy ranty. Nakładamy masę orzechową. Można posypać kruszonką z masła, cukru i mąki, lub zostawiamy trochę ciasta i pokrojone w paski układamy na wierzchu. Pieczemy około godziny w 175st.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze